Tijdens de DOEN clinic werd het orginele idee 'out of the box' besproken. Het idee is omgezet in een meer gelaagd project met de ervaringen en kennis van N8 en met toevoeging van partnerships om het idee stevig neer te zetten. Hierbij een kort verslag over de dag.
Radna had besloten om een idee te pitchen waar ze al een tijdje over nadacht, met als doel op een ‘hedendaagse’ manier een jong en nieuw publiek aan te spreken en bekend te maken musea. Het gaat voornamelijk om het samenbrengen van twee werelden: de ‘muziekindustrie’ en musea. Radna ziet in de muziekindustrie vele innovatieve projecten ontstaan. Het aanboren van nieuwe kanalen om een jong publiek te bereiken en het inzetten van nieuwe media zorgen voor een sterke binding met het luisterend publiek. Musea zouden veel inzichten kunnen verkrijgen door in dit project samen te werken met artiesten om daarmee inspiratie op te doen.
Idee
- Breng de artiest (en zijn / haar publiek) naar het museum
- Breng de curator naar Lowlands (en een nieuw publiek)
Het idee is een artiest aan een curator te koppelen met een vrije opdracht. Binnen een bepaalde tijd (time constraint) en een budget (financial constraint) wordt in het museum een project opgezet dat uiteindelijk wordt getoond aan een publiek. Vooral de opening / launch van het project voor publiek moet een moment zijn waarop het museum een nieuw doelgroep (fans van de artiest) ontvangt en deze daarmee bekend kan maken met het museum en het tentoongestelde werk.
Daarnaast bereiden de curator en de artiest een ‘performance’ voor die op Lowlands wordt uitgevoerd. Gedacht wordt aan een verhaal van een curator (a la Boudewijn Buch) over een museum object, maar ook hierin is de opdracht vrij interpreteerbaar. Wel geldt een tijd en budget beperking. Ook hier wordt een ‘nieuw publiek’ bekend gemaakt met het museum en het werk van een curator. Het idee hierachter is dat een curator bij uitstek een zeer goede ‘verhalenverteller’ is die een publiek geboeid kan laten kijken naar een voorwerp of onderwerp dat anders ‘verborgen’ zou blijven.
n8 begeleidt de artiest en de curator bij het doen van de opdracht, in samenwerking met de marketing afdeling van museum.
Voor N8 was de DOEN clinic voornamelijk waardevol omdat het idee door middel van de Clinic structuur en diepgang heeft gevonden. Stappenplan neer zeteen naar uitvoering. Idee wordt dan echt uitgezet naar uitvoering en vastlegging van het process.
Soms looop je met een idee rond die iedereen leuk vind, zoals blijkt door het winnen van de publiekstem bij de DOEN Pitches, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken en neem je er de tijd niet voor. Door de DOEN Clinic, krijg je een tweede toets moment en kan je het idee uitwerken naar een project; kennis vergaren die je zelf niet hebt over partnerships, subisidies, structuur.