Aquaponics maakt gebruik van micro-organismen om de poep van vissen om te zetten in voedingsstoffen voor planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. Het is een natuurlijke, milieuvriendelijke en duurzame manier van voedselproductie, zonder dat het water verschoond of chemische meststoffen toegepast hoeven te worden.
Het systeem
Een aquaponicssysteem bestaat uit tenminste 1 vissentank en 1 groeibed. In het groeibed leven planten op een laag hydrokorrels. Met een eb- en vloedsysteem word de tank gevuld met water uit de vissentank. De bacteriën en wormen tussen de korrels en de plantenwortels werken als een filter: zij maken het water schoon dat vervolgens terugspoelt naar de vissentank.
Het duurt even voordat het ecosysteem in balans is en ook wanneer alles goed werkt moet je de installaties scherp in de gaten houden. Vissen eten en groeien, planten worden geoogst en moeten gezaaid worden en bacteriën kunnen het koud krijgen. Daarom geven we met een hechte groep vrijwilligers alle zorg aan de systemen die ze nodig hebben. We meten en passen de condities aan, zodat onze vissen en planten gezond op kunnen groeien.
Omdat we aan stadslandbouw doen en er nu eenmaal weinig leeg oppervlak is in de stad, hebben we een 4 verdiepingen tellende toren ontwikkeld. Deze toren heeft alle voordelen van grootschalige duurzame voedselproductie, maar dan op menselijke schaal. De hoofdstructuur is gemaakt van gerecyclede transportcontainers en kan in een dag opgebouwd worden, zoals te zien is op de bovenstaande video.
Doe mee
Iedereen is welkom. Neem contact met ons op als je mee wilt helpen bouwen of onderzoek doen, of als je gewoon eens gezellig wilt kletsen over stedelijke landbouw. Je kunt ook deelnemen aan een van de workshops die we organiseren, waar je alle kennis en vaardigheden opdoet om thuis of in je bedrijf je eigen aquaponics systeem te bouwen en te onderhouden. Daarnaast werken we aan een educatief programma voor kinderen.
Voor meer informatie, mail Els Engels.
Voor informatie over de workshops, mail Deborah Meibergen.