Tentoonstelling
De projecten geïnitieerd door Women on Waves overschrijden grenzen; niet alleen tussen landen maar ook tussen verschillende professionele domeinen zoals rechten, medicijnen, zeevaart, kunst en literatuur.
Een belangrijk doel van Women on Waves is het creëren van publiek bewustzijn. Beeldende kunst, nieuwe media, maar ook mode en film zijn naast de acties belangrijke middelen. Na de samenwerking met AvL maakte WoW samen met Willem Velthoven een aantal interactieve installaties en een kledingproject. Deze installaties zijn afgelopen vrijdag in première gegaan op de eerste Biënnale van Thessaloniki. De Biënnale van Thessaloniki werd samengesteld door Rosa Martinez (E) en Harald Szeemann(CH) en presenteert tot 15 september, naast Women on Waves, werk van onder andere Tracey Emin, Aernout Mik, Maurizio Cattelan, Mona Hatoum, Christan Boltanski en Marisa Merz.
De mobiele kliniek, A-Portable, wordt beschouwd als een sleutelwerk van Atelier van Lieshout en werd eerder gepresenteerd op de Biënnale van Venetie(2001) en in AvL Ville(2002) in Rotterdam.
Deze tentoonstelling was de eerste grote tentoonstelling over Women on Waves in Nederland.
Opening
Opening12 juli 2003.
Op de opening van de tentoonstelling, zaterdag 12 juli om 17 uur, werd A-portable geinstalleerd op een speciaal gebouwde constructie voor de ingang van de Mediamatic Supermarkt. Bij de opening waren de crew en de medische staf van Women on Waves aanwezig.
A-Portable Atelier van Lieshout 2001. Buitenkant.
A-Portable Atelier van Lieshout 2001. Interieur.
De Installaties
Naast de A-Portable presenteren we 4 nieuwe installaties van Willem Velthoven in samenwerking met Rebecca Gomperts: Portrait Collector, Sea, I had an Abortion, Every 6 Minutes en een nog naamloze interactieve vertelling door een groep studenten van de Universität der Künste Berlin.
Portrait Collector Rebecca Gomperts en Willem Velthoven 2003 - detail installatie in Thessaloniki
Portrait Collector is een netwerk van Internet kiosks waar mensen die abortus hebben gehad zich kunnen fotograferen. De portretten worden verzameld op een centrale webserver in Amsterdam waar in de loop der jaren een zeer grote verzameling zal ontstaan. Het doel van dit netwerk is op een beeldende manier duidelijk te maken dat abortus veel meer voorkomt dan aangenomen wordt.
Portrait Collector Rebecca Gomperts en Willem Velthoven 2003 - installatie in Amsterdam
Volgens de WHO heeft gemiddeld een vrouw 1,5 abortussen in haar leven. Er vinden jaarlijks 55.000.000 abortussen plaats waarvan 20.000.000 illegaal en onveilig. Aan de complicaties van deze illegale abortussen sterven elk jaar 80.000 vrouwen een zinloze dood. Doordat deze aantallen onbekend zijn, denken mensen dat abortus een uitzondering is. Zo blijft het makkelijk om abortus te criminaliseren en illegaal te houden in vele landen. Overigens vinden in landen waar abortus illegaal is, gemiddeld evenveel abortussen plaats als in de rest van de wereld.
I had an Abortion Rebecca Gomperts en Willem Velthoven 2003.
I had an Abortion is een installatie van hemden aan ijzerdraad kleerhangers die de tekst Ik had een abortus dragen in alle Europese talen. Ze symboliseren de veelheid van abortussen en de schaamte over abortus, legaal of illegaal. Naast het ondergoed wordt in het najaar een lijn vrolijke T-shirts uitgebracht die de zelfde tekst zichtbaar presenteren. De ijzerdraad kleerhanger (niet de breinaald), is het meest gebruikte en zeer gevaarlijke instrument voor de opwekking van een geïmproviseerde abortus.
I had an Abortion Rebecca Gomperts en Willem Velthoven 2003 - installatiie in Thessaloniki
Every 6 minutes is een eenvoudige installatie die bestaat uit de tekst every 6 minutes, a woman dies from an illegal abortion en een rode lamp die oplicht voor elke stervende vrouw. Na de zomer zal WoW een server in gebruik nemen die, gecorrigeerd naar de tijden van de dag, het ritme van het sterven aan illegale abortus over Internet zal sturen. Elke op Internet aangesloten computer kan deze puls ontvangen en het ritme tonen. Zo ontstaat een wereldomspannend monument voor de vrouwen die de dood vinden door de repressie van hun seksuele autonomie.
Sea is een interactieve vertelling die is opgebouwd uit opnamen van de zee tijdens de eerste expeditie van WoW naar Ierland en de stemmen van Ierse vrouwen die om hulp en informatie vragen. Een poëtisch werk dat in zijn eenvoud de nood van de Ierse vrouwen zeer voelbaar maakt.
Over Women on Waves
Women on Waves is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt de mensenrechten van de vrouw te bevorderen en om ongewenste zwangerschap en onveilige, illegale abortussen te voorkomen. Een van de bekendste projecten van de stichting is de Abortusboot. Door uitgekiend gebruik van het maritiem recht kunnen, net buiten de 12 mijlszone van landen waar abortus verboden is, vrouwen geholpen worden met informatie en daadwerkelijke abortussen. De acties zijn legaal volgens de Nederlandse wet en volgens het internationaal Maritiem recht dat erkend wordt door de landen die bezocht worden. Het schip vaart onder Nederlandse vlag en abortussen worden verleend door een team van Nederlandse medici op Nederlands grondgebied. Voor het uitvoeren van de zogenaamde medicamenteuze overtijdbehandeling is sinds 28 juni 2002 officieel toestemming van de Minister van VWS.
Zo worden daadwerkelijk vrouwen geholpen en worden lokale organisaties ondersteund en geïnspireerd bij hun strijd voor legalisering van abortus. Meer informatie vindt u op www.womenonwaves.org . Voor persinformatie over de activiteiten van WoW vindt u de contactadressen op deze website.
De tentoonstelling is tot stand gekomen met financiele steun van het Ministerie van OC&W en Mama Cash.