Irene Hogema

No matter how convincing our beliefs feel, they can still be wrong…

Drie lessen die wij kunnen leren als het gaat over fouten maken.

De zesde episode van Kom je ook? staat in het teken van fouten maken. Aan het woord is Kathryn Schultz auteur van het boek Being Wrong. Volgens Schultz zijn er drie universele lessen te leren als het gaat over fouten maken. Schultz is jarenlang journalist geweest voor New York Times Magazine, Rolling Stone, TheNation, Foreign Policy, and the Huffington Post. Tijdens haar journalistieke carrière heeft ze veel gereisd. Aan de hand van persoonlijke en historische reisverhalen legt ze uit welke lessen er vallen te leren uit het maken van fouten.

Vergroot

Kom je ook? 6 - Kathryn Schulz - Foto genomen tijdens Kom je ook? 6 op 9 september 2010 in het Compagnietheater. Foto Mediamatic / Andreas Conradi Andreas Conradi

Eerste kopje Amsterdamse Koffie

Haar verhaal begint over haar aankomst in Amsterdam. Haar allereerste ochtend in Amsterdam begint direct met een opstakel. Zij snapt niets van het Senseo apparaat, ze vertelt dat ze pas bij haar vierde poging een normaal kop koffie tevoorschijn tovert. Hierover zegt ze:

“When you're travelling, you're always wrong about things, how to make coffee, how you think about your country, your own culture, your own friends…”.

Historische kapitale misser

Sir John Ross was opgedragen om de Northwest Passage te ontdekken. Dit was voorheen nog nooit iemand gelukt dus er stond een groot geldbedrag tegenover. Sir John Ross vónd de Northwest Passage, alleen wist hij dat zelf niet. Hij zag bergen die door een optische illusie dichtbij leken te zijn, maar in werkelijkheid waren deze op kilometers afstand. Schultz: “Ik geloof dat nog nooit iemand zo zwaar heeft geleden onder gezichtsbedrog”.

Wat kunnen we leren?

Het eerste wat we volgens Schultz kunnen leren over fouten maken is:

“No matter how convincing our beliefs feel, they can still be wrong”.

Ze refereert aan het verhaal van Sir John Ross. Ross was overtuigt van zijn gelijk. Namelijk dat hij geen doorgang had gevonden.

Ten tweede concludeert Schultz dat:

“Being wrong is often a side-effect of a system that is working exactly right”.

Volgens Schultz zijn onze hersenen zijn geweldige machines. Ze verwerken miljoenen audio en visuele prikkels in een fractie van een seconden. Tijdens deze verwerking gaat 99% goed. We hebben dus weinig reden te twijfelen aan onze waarneming.

Maar… geen paniek. Tot slot eindigt Schultz met de constatering dat:

“Error is a crucial engine of discovery”. Fouten leiden vaak tot nieuwe onontdekte gebieden. Immers, een leven zonder fouten is ook maar saai… toch?