Aap, Noot, Microsoft

Over de toekomst van het Nederlandse onderwijs

29 Mar 2013

Het is buitengewoon rumoerig in onderwijsland. Een van de centrale kwesties is of het huidige onderwijsmodel de juiste manier is om leerlingen optimaal voor te bereiden op een maatschappij die zich laat kenmerken door een ongeëvenaarde snelheid van verandering.
Een populaire visie op dit vraagstuk komt van Sir Ken Robinson. In zijn wereldberoemde TED-talks pleit hij voor een radicale transformatie van het onderwijssysteem, waarbij de creatieve vermogens van leerlingen centraal worden gezet.

Enlarge

aap. noot -

Robison's visie is de rode draad van de avond. Drie onderwijsvernieuwers met ieder een eigen onderwerp van expertise zullen hierop reflecteren. De avond kan gekenschetst worden als een ideologische verkenning met een pragmatisch doel, waarbij er wordt gekeken naar de nabije toekomst. Hoe moet het onderwijs er over vijf à tien jaar uitzien om Nederland tot gidsland te maken? Een avond waarbij de nadruk ligt op wat er wél kan en waar verschillende meningen gelijke grond vinden over het begeleiden en onderwijzen van basis- en middelbare scholieren.

Met: Jelmer Evers (over de rol van de docent), Frum van Egmond (over een focus op academische vaardigheden versus een bredere focus op individueel talent) en Maurice de Hond (over de rol van technologie). Gespreksleider is Felix Rottenberg. Het publiek kan zich middels vragen en opmerkingen mengen in de discussie.