Tomasz Kitlinksi: kunst als activisme

Pussy Riot, Femen e.a. LGBTQ kunstprojecten

9 May 2013

De recente toename van homofobie in onder meer Polen en Rusland wordt geanalyseerd door Dr. Kitlinski. Kitlinski onderzoekt Pussy Riot, Femen, queer-zichtbaarheidscampagnes en andere feministische en LGBTQ-gerelateerde kunstpraktijken in Oost Europa die de queer publieke sfeer heruitvinden.

Enlarge

Tomas Kitlinkski -

Deze queer-zichtbaarheidscampagnes kunnen geanalyseerd worden in termen van Hannah Arendts filosofie van de publieke ruimte en van actie als een hoopvolle belofte die de publieke ruimte van een democratie in crisis nieuw leven inblaast. Als een voormalig student van Julia Kristeva roept Kitlinski op tot ‘riots of hospitality’ tegen de groeiende vooroordelen in Europa.

Als huidig Marie Curie-fellow aan de Universiteit van Brighton is Dr. Kitlinski verbonden aan de afdelingen Wijsbegeerte en Sociologie van de Marie Curie Universiteit in Lublin, Polen, en een van de centrale figuren van de LGBTQ-beweging in Oost-Europa. Ook is hij co-curator van de internationale tentoonstelling 'Love is Love, Art as LGBTQ Activism: from Britain to Belarus (2011)', en 'Civil Partnerships, Queer and Feminist Art and Activism (2012).'

Voertaal: Engels.