We hadden van te voren echter niet kunnen bedenken dat juist tijdens de borrel na de presentaties van Kom je ook? we aangesproken zouden worden door onze nieuwe partner. Ines Gall van Studio Parkers sprak ons aan en deelde haar enthousiasme met ons. Ook bood ze aan om een keer met ons te komen praten over een mogelijke samenwerking. Begin maart hebben we gesproken met een aantal mogelijke technische partners, waaronder Studio Parkers, en uiteindelijk hebben we besloten met hen verder te gaan.
Studio Parkers werkt nauw samen met WEBclusive, die het zware technische werk voor hun rekening nemen. Gezamenlijk met de vormgevers Mannschaft en het Amsterdams Fonds voor de Kunst vormen zij het projectteam voor voordekunst. Inmiddels hebben we al een aantal gezamenlijk bijeenkomsten gehad, zijn de wireframes definitief en de eerste designs opgeleverd. Aankomende week zal de eerste sprint worden uitgevoerd en eind juni zal het eerste deel van de site worden opgeleverd. Erg spannend. Na maanden van plannen op papier begint de site nu echt te leven.
Na onze presentatie op Kom je ook? zijn we tevens gevraagd om het project te presenteren bij het Fonds Cultuurparticipatie en zijn we al een aantal keer benaderd door andere geïnteresseerde partijen voor een mogelijke samenwerking. Kortom, een advies aan iedereen: presenteer en pitch je project zo veel mogelijk! Dit levert goede feedback op en zorgt ervoor dat je collega’s in het veld op de hoogte zijn van je plannen. Het zou namelijk zonde zijn wanneer het wiel verschillende malen uitgevonden moet worden en daarnaast kun je alleen maar leren van elkaars expertise.
Naast het openbaar maken van voordekunst, zit er, ik zou bijna zeggen helaas, ook een niet zo zichtbare kant aan het project, namelijk de juridische kwesties. Gelukkig hebben we hier van te voren deels rekening mee gehouden, maar de praktijk wijst uit dat ik toch vaker met onze jurist om tafel zit dan we bij het schrijven van het plan hadden gedacht. In ons geval faciliteren we als publiek fonds een platform waarmee we willen stimuleren dat er geld vanuit de markt richting die projecten gaat. Dat kan onze rol als fonds veranderen en dat heeft dan vervolgens ook weer invloed op de aansprakelijkheid wanneer iets niet helemaal loopt zoals verwacht. Dit soort zaken kun je beter van te voren goed regelen. Daarnaast zullen we met een financiële applicatie werken wat ook weer consequenties met zich meebrengt. Voor veel innovatieve projecten zal er geen standaard samenwerkingsovereenkomst of regelgeving zijn, dus de post voor juridische ondersteuning is zeker van belang. We hebben natuurlijk ervaren hoe het mis kan gaan, gelukkig waren we nog geen financiële verplichtingen aangegaan, en als je dit van te voren kan voorkomen…
Zoals in de eerdere update al aangegeven hebben we een strakke planning en gaan we ons uiterste best doen om voordekunst in september online te krijgen. Er moet nog hard gewerkt worden, maar daarover meer in mijn volgende blogs!