Dat media een enorme impact kunnen hebben op de beeldvorming, is iets wat we elke dag kunnen ervaren. Maar op welke manier draagt journalistiek eigenlijk bij aan deze beeldvorming? Kunnen technologische achterstanden als beperkte internettoegang, tegelijkertijd ook een uitdaging vormen voor journalisten in conflictsituaties? En kunnen verslaggevers wellicht een bijdrage leveren aan sociale verandering in ontwikkelingslanden? De Zuid-Afrikaanse fotograaf en documentairemaker Greg Marinovich, voormalig prominent van de Bang Bang Club en winnaar van de Pulitzer Price bijt het spits af op de vrijdag van Lowlands University.
Bye bye 'Tussen Kunst & Kitsch’! Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie (AI) Eric Postma richt zich op het ontwikkelen van een digitale analyse vam schilderijen. Dit computerprogramma zal in de toekomst moeten bepalen of het schilderij dat bij oma boven de schoorsteenmantel hangt een échte Van Gogh is of slechts een fake. Zijn computers straks dé grote kunstkenners? Eric Postma legt het uit in de Echo.
Groen is hip! En groen is het etiket voor het al bijna versleten begrip ‘duurzaamheid’. Iedereen verdringt zich, opgejut door reclame en overheidsvoorlichting, om groen te zijn. Maar over niets zijn we zo eensgezind en tegelijk zo weinig daadkrachtig. Universiteitshoogleraar Louise Fresco weet daar alles van. Ze behaalde internationale faam op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tijdens haar college legt Fresco uit wat duurzaamheid nou eigenlijk écht betekent en dat ‘groen’ vooral niet de speeltuin moet zijn van iedereen die droomt van allesomvattende idealen.
Recente technologische ontwikkelingen hebben het beeld van de Übermensch nieuw leven ingeblazen. Zo worden er laboratoria op chipformaat ontwikkeld, die als pik ingeslikt kunnen worden om al in een vroeg stadium darmkanker te kunnen vaststellen. En plaatsen we implantaten in de hersenen om de gevolgen van Parkinson te verminderen. Maar hoe menselijk ben je nog als je rondloopt met dergelijke implantaten, protheses en gekweekt weefsel? Hoogleraar Filosofie van Mens & Techniek Peter-Paul Verbeek geeft les in ‘de grens van de mens’.
Stress omdat Lowlands alweer bijna is afgelopen en het echte leven weer begint? Geen nood, een beetje stress op z’n tijd is hartstikke gezond. Maar wat gebeurt er als je langdurig stress hebt waar je geen controle meer over hebt? Op de Lowlands-zondag vertelt Marian Joëls, hoogleraar Neurobiologie, tot in detail wat stress met de hersenen doet. Hierbij kijkt ze in het bijzonder naar de gevolgen van stress op het leergedrag en het nemen van beslissingen.
Aan professor Jan van Hooff de eer om Lowlands University 2010 af te sluiten. Jan van Hooff groeide op in het Arnhemse Burgers’ Zoo. Gefascineerd door chimpansees kwam hij erachter dat Darwins ‘survival of the fittest’ niet staat voor het sterkste dier dat overleeft, maar voor het meest aangepaste dier. Maar hoe past een dier zich aan in een groep waar alleen maar instinct en geen gevoel heerst? Bestaat er zoiets als sociaal gedag en samenwerking onder dieren?
Lowlands University 2010 brengt dit jaar wederom een dynamische programmering die op Lowlands gaat zorgen voor een verfrissende kijk op wetenschap. De vooraanstaande professoren van dit jaar stappen in de voetsporen van grootheden als Pieter van Vollenhoven, Ruud Lubbers, Ronald Plasterk, Robbert Dijkgraaf en Frits Bolkestein die in voorgaande edities een overvolle Echo-tent muisstil kregen tijdens hun colleges.
Lowlands University vindt plaats van 20 t/m 22 augustus 2010 in de Echo-tent op Lowlands. Meer info is te vinden op coolpolitics.nl
6de EDITIE LOWLANDS UNIVERSITY
De professor als popster
Voor het zesde jaar op rij zetten Coolpolitics, Lowlands en Willem van Zeeland Producties de beste wetenschappers in de spotlights tijdens Lowlands University. De leukste universiteit van Nederland opent op 20, 21 en 22 augustus de tentdoeken van de Echo voor zes popsterren van de wetenschap. Louise Fresco, Eric Postma, Peter-Paul Verbeek, Marian Joëls, Greg Marinovich en Jan van Hooff bewijzen dat de nieuwsgierigheid van de Lowlandsbezoeker ook in 2010 weer onverzadigbaar is.