Schoonheid in de Wetenschap

de esthetiek van wetenschap

12 Feb 2011

Is er in het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, behalve kennis en inzicht, ook schoonheid te vinden? Prof. dr. Hans Galjaard stelt een tentoonstelling samen waarin esthetiek van wetenschap centraal staat. Uit negen vakgebieden in de natuurwetenschappen selecteerde hij een unieke collectie van beelden en filmpjes die tegelijk realistisch en verbluffend zijn. Deze collectie is vanaf februari te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Enlarge

Foto: Wim van Egmond - bron Wim van Egmond

Gedurende enkele jaren heeft Prof. dr. Hans Galjaard aan gerenommeerde (inter)nationale onderzoeksinstituten, individuele wetenschappers en fotografen gevraagd beeldmateriaal te selecteren. Dit materiaal toont dat de wetenschap niet alleen nieuwe kennis en inzichten produceert, maar ook schoonheid voortbrengt. Deze schoonheid is te zien in, onder meer, (sub)microscopische opnamen van moleculen, een grote diversiteit aan cellen en organismen, natuurverschijnselen en overweldigende beelden van het heelal.

Tien thema ́s

Een selectie van meer dan zevenhonderd beelden en filmpjes is in Museum Boijmans Van Beuningen te zien. Deze selectie wordt in de zalen op verschillende wijzen geprojecteerd en getoond. De verzameling is ingedeeld in tien thema’s, die verwijzen naar fysica, chemie, geologie, bacteriën, eencelligen in water, schimmels, planten, celbiologie, voortplanting van mensen en tot slot de astronomie. Deze thema ́s vormen de leidraad bij de inrichting van de tentoonstelling.

Hans Galjaard

Prof. dr. Hans Galjaard (1935) is emeritus hoogleraar Humane Genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is arts en onderzoeker en bij het grote publiek bekend door zijn veelvuldige televisie optredens en publieksboeken. Hij vertolkte op toegankelijk wijze wetenschappelijke kennis in programma’s als ‘Willen wij weten’ (1981) en met Paul Witteman in de serie ‘Alle mensen zijn ongelijk’ (1994). In begrijpelijke en onderhoudende taal maakte hij het grote publiek duidelijk wat wetenschappers in hun laboratoria doen en wat de maatschappelijke en ethische consequenties zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Te doen

Het museum organiseert het symposium ‘Schoonheid en Wetenschap’ op 11 maart met presentaties door deskundigen uit de wetenschap en de kunsten. Sprekers zijn Vincent Icke, Robbert Dijkgraaf, Maarten Frens, Janneke Wesseling, Jan Molenaar (moderator), Gaël McGill en James McAllister. Op 20 februari geeft Hans Galjaard een lezing in het auditorium van het museum over de totstandkoming van de tentoonstelling. Met een inleiding door directeur Sjarel Ex. Meer informatie op de website