Ongebreideld

Art brut

6 Feb 2011
6 Mar 2011

Art brut, Outsider art, Art en marge, Self-taught, Rauwe kunst, allemaal termen die, min of meer, kunst uit de zelfkant van het traditionele kunstcircuit bedoelen, gemaakt door mensen aan de rand van de eisende samenleving- psychiatrische patiënten, mensen met een mentale of sociale handicap, maar met een uitzonderlijk artistiek talent dat niet gevormd (of misvormd) werd door een kunstopleiding. Pioniers als Paul Gauguin en de schilders van de COBRA beweging, maar vooral Jean Dubuffet (van wie de naam Art brut trouwens afkomstig is) hebben deze bijzondere vorm van artistieke uiting niet alleen onder de aandacht gebracht maar ook gevaloriseerd.

Enlarge

Alexis Lippstreu - bron

In deze tentoonstelling brengen we een gevarieerde en hoogstaande selectie van kunstwerken afkomstig van artiesten van het inmiddels gereputeerde atelier van “La Pommeraie”.

Er is werk te zien van Paul Duhem (van wie het Museum Dr. Guislain een grote collectie bezit), Alexis Lippstreu (virtuoze potloodtekeningen), Daniël Douffet(zwart witte mandala’s), Gérard Wargnier (gestileerde maskers in betoverende kleuren), Hugues Joly (uitbundige schilderijen met de vrouw als ‘topmodel’) en François Defontaine (menselijke figuratie op de rand van de abstractie).