In Egypte vormen de recente aanslagen op Koptische christenen en soefi-orden een bron van zorg op mogelijke radicalisering. Betekent het verdwijnen van autocratische dictators als Mubarak dat de kansen voor aanhangers van fundamentalistische organisaties, voorheen onderdrukt, nu toenemen? Of zijn de grotendeels geweldloze protesten het bewijs dat het gepredikte dogma van gewapend verzet (terrorisme) achterhaald is wanneer het gaat om een regime change?
In het debat ‘Arabische lente of Arabische storm, hoop op verandering of angst voor terreur’ bespreken we de stand van zaken in het Midden Oosten. Verschillende experts zullen hierover met elkaar in gesprek gaan. Terwijl men zich in Tunesië en Egypte voorbereid op de verkiezingen, is de strijd in Jemen, Syrië en Libië nog in volle gang.
Sommigen waarschuwen dat de chaotische situatie na het wegvallen van repressieve regimes een voedingsbodem voor radicalisering kan zijn. Anderen betogen juist dat de aantrekkingskracht van moslimfundamentalistische bewegingen de afgelopen jaren alleen maar is afgenomen. De dood van Osama Bin Laden vormt volgens hen de doodsteek wat dit betreft.
Na een korte introductie van de panelleden is het publiek van harte uitgenodigd mee te praten. Wanneer wordt de politieke islam gevaarlijk? En wat verstaan we eigenlijk onder terrorisme? Kom en discussieer mee!
Waar en wanneer?
Datum: dinsdag 14 juni 2011.
Tijdstip: 19:30 – 22:00, inloop vanaf 19:00.
Locatie: Vijzelstraat 68, Mediamatic Bank.
Dit debat is een co-productie van Jongerencentrum Argan en het Amsterdams 4 en 5 mei comité en wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Pièce de Résistance, over verzetsverhalen en hun voorwerpen.