Crowdfunding
Op dit moment wordt er veel met crowdfunding geëxperimenteerd. Je haalt financiering binnen door meerdere mensen een bijdrage te vragen voor jouw product. Hier staat wel iets tegenover, bijvoorbeeld een gratis kaartje voor een voorstelling of een VIP treatment. Hieronder een aantal succesvolle initiatieven.
Kledinglijn opzetten met crowdfunding
Catwalk genius heeft een gehele nieuwe betekenis gegeven aan online shoppen. Online shoppers kunnen aandelen kopen van de collectie van jonge ontwerpers. Met deze financieringen kunnen de ontwerpers een nieuwe collectie opzetten.
Crowdfunding voor creatieve projecten
Een goed idee, maar niet de middelen om het uit te werken? Kickstarter kan je helpen. Artiesten, ontwerpers, filmmakers, muziekanten, journalisten en uitvinders kunnen hun projecten realiseren door middel van een aandelenstructuur. Voor de uitvoering wordt het project op een bepaald bedrag geschat. Dit volle bedrag wordt geinvesteerd worden door mensen die in het project geloven. Hierna wordt het project gerealiseerd. Een voorbeeld is een project van Frank Chimero. Zijn idee is om een boek te maken met als titel: 'The shape of design'. Hij wilt alle uitspraken over design naar buiten brengen die normaal niet worden besproken.
Crowdsourcing
Crowdsourcing wordt ook wel beschreven als: ‘de menigte gebruiken om je wijsheid te verbreden’. Wanneer je als bedrijf een nieuw concept wilt lanceren en ideeën nodig hebt, is crowdsourcing een goede optie.
Ideeën creëren en produceren met hulp van anderen
Quirky redt goede ideeën. Ze belonen mensen die bijdragen aan hun productontwikkelingsproces. Ontwerpers sturen voor tien dollar hun productidee, logo, productnaam, of ontwerp op. Dit wordt beoordeeld door Quirky's ‘jury’. Wanneer het ontwerp is goedgekeurd, wordt een proefproductie opgestart. Als dit een succes is, wordt het product in de internationale productie opgenomen. De inkomsten worden gedeeld met de ontwerper. De Magimix Vision toaster is een product dat dankzij Quirky is ontstaan. Door het glas in de broodrooster kun je zien hoe bruin je broodjes zijn.
The best ideas get paid
In eerste instantie lijkt dit idee in grote lijnen op het concept van Quirky, maar Idea Bounty onderscheidt zich doordat het merken de kans biedt om bruikbare ideeën binnen te halen. Zo hebben het WWF, Redbull en Unilever hun wensen al gepost, waar ontwerpers mee aan de slag zijn gegaan. Het winnende ontwerp krijgt ...
Betaal wat je wilt
Uit eten gaan en zelf bepalen wat je betaalt aan het eind van de avond. Café 'the comback' toverde hun feestzaal om tot een restaurant. De gasten kunnen hier niet weglopen zonder te betalen, het minimum bedrag is 1 euro. Restaurant Monarch in Maplewood maakt ook gebruik van deze manier. Hier moet nog wel betaald worden voor de drankjes maar de kosten van het eten is 'gratis'. Ook theaters en gameshops hebben uitgevonden hoe goed deze optie werkt. Op de website Wolfire games kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf een prijs te bepalen voor het spelen van een game. Ook koppet Wolfire ze goede doelen aan de organisatie. De speler bepaalt of hij het hele bedrag of slechts een deel aan een goed doel wilt doneren.
De band Radiohead heeft een paar jaar geleden een 'pay what you want' show gegeven. Ook konden fans een cd, of een hele collectie video- en fotomateriaal kopen. De cd In rainbows is binnen 8 maanden na lancering ruim drie miljoen keer over de virtuele toonbank gevlogen.