Project:

GPS-tocht

De markt op

Een GPS-spel speciaal toegeschreven op de rijke geschiedenis van de stad Purmerend. Leerlingen van het voortgezet onderwijs spelen met moderne apparatuur een spel waarin de vragen toegespitst zijn op de (markt)geschiedenis. Door het beantwoorden van vragen verzamelen zijn "koopwaar" waarmee zij marktkramen kunnen kopen. De klas met de meeste kramen en handelswaar wint.

Enlarge

Onderhandelen - Goede antwoorden inleveren bij de koopman en die worden beloond met handelswaar waarmee marktkramen kunnen worden gekocht. Tineke Abercrombie-Schoorl

Dit spel is in 2010 door ruim 1900 leerlingen van de tweede klassen van het voortgezet onderwijs al gespeeld. Hiervoor werd eenmalig subsidie verkregen in het kader van de viering van 600 jaar stadsrechten.
De vragen zijn in 3 niveaus gemaakt (VMBO, HAVO en VWO) door een historicus/leerkracht. De leerkrachten van de school hebben er vooraf aandacht aan besteed tijdens de lessen. Het bedrijf Leuke Dag Weg nam de organisatie op zich. Meer info: www.vereniginghistorischpurmerend.nl onder het kopje Bekijken - Uit het Nieuws.
De wens is om dit evenement jaarlijks voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs te herhalen en eventueel beschikbaar te maken voor de toeristen die de stad bezoeken.

De vragen worden aangeboden via iPhones d.m.v. beeld- en geluidsfragmenten. GPS-navigatietechniek leidt de leerlingen door de stad.
De lokale pers houdt de score bij op de website.

Juist de combinatie van de moderne techniek/media en jeugd maakt het kennisnemen van de geschiedenis veel aantrekkelijker.
Het spelelement maakte er een echte wedstrijd van. De lokale pers hield de score op de website bij. De klas met de meeste marktkramen/handelswaar verdiende een uitje met de hele klas.
Het is ook mogelijk om geen (zoals in dit spel) marktkramen te "kopen", maar b.v. historische gebouwen. Deze gebouwen zouden dan door de winnende klassen kunnen worden "geadopteerd" en vervolgens binnen de geschiedenis/cultuurlessen meer aandacht krijgen. De jeugd is op deze manier meer betrokken bij de geschiedenis van de eigen woonplaats.