ambulant handelaren in Marokko
Om ook in Marokko de markten beter te organiseren werd dankzij Interhulp een bezoek aan Veenendaal gebracht. Om te laten zien hoe het beter kan. De burgemeester en twee raadsleden van de mooie historische stad Azemmour (40.000 inwoners, 100 kilometer van Casablanca) werden eerst op het gemeentehuis ontvangen door wethouder Jaap Pilon. Daarna werd de markt aangedaan.
Leerzaam
Het werd een leerzaam uurtje voor de Marokkaanse gasten. Zij zagen marktkramen, spraken met de marktmeester, aansluitingen voor water en elektriciteit, voorzieningen voor het afval. Dat is er allemaal niet in Marokko. Nog niet, want inmiddels zijn afspraken gemaakt dat begin volgend jaar in Azemmour te beginnen met de eerste georganiseerde markt. De uitstraling daarvan kan niet gering zijn. Marokko kent namelijk ruim 7500 weekmarkten en liefst vier miljoen mensen houden zich bezig met de ambulante handel: mannen, vrouwen en ook kinderen. Dat moet anders, vindt burgemeester Belabbas. Kinderen horen op school en niet als handelaar op de markt.
Vooruitgang
,,Marokko kent een lange historie van weekmarkten. Ruilhandel op het platteland is nog steeds belangrijk. Maar het zijn markten zonder enige structuur. Zonder openbare toiletten, zonder water en elektriciteit, zonder marktkramen of verkoopwagens. Wij willen ook op dit gebied vooruitgang en daarom komen we hier kijken hoe het ook kan. Wij willen fatsoenlijke toiletten voor mannen en vrouwen, het moet hygiënischer, handelaren moeten niet meer in de toekomst vanaf een matje op de grond hun waar verkopen, de plastic zakken moeten niet meer boven de markten rondvliegen."
Partner
Volgens voorzitter Gssime en bestuurslid Abdennour el Ktibi van Interhulp houden maatschappelijke ontwikkelingen en sociale problemen niet op aan de grens. ,,Wij hebben de ambitie om een internationale gespreks- en samenwerkingspartner te zijn. Kennis van wat er internationaal gebeurt, biedt inspiratie voor het eigen werk. Het concept van Nederland op het gebied van de ambulante handel verhoogt de kwaliteit van het werk in Marokko. Hetzelfde geldt voor Marokkaanse organisaties die hun voordeel kunnen doen met de in Nederland opgedane kennis en ervaring.
Georganiseerde weekmarkten zijn, behalve de al genoemde voordelen, volgens de Marokkaanse burgervader ook goed voor het bestrijden van de armoede en het zal naar zijn overtuiging de handelaren ook meer omzet opleveren. Het milieu zal er ook wel bij varen als het afval gescheiden wordt ingezameld.
Op YouTube is er uitgebreid film over het bezoek van de heer Belabbas van Azemmour aan Nederland.
Wij zoeken mensen en bedrijven die ons willen helpen met aanleveren van Nederlandse Marktkramen en gebruikte verkoopwagens )met koeling voor vleeswaren'.
U kunt ook contact met ons opnemen
Via Interhulp
06 48476106