Dropstuff.nl start ' open call ' 53e Internationale Biennale Venetie

Gevestigd én jong talent krijgt kans tot expositie

Het landelijke platform voor mediakunst en e-culture DROPSTUFF.nl lanceert morgen, woensdag 25 maart, een ‘open call’ waarbij iedere Nederlandse kunstenaar of ontwerper de mogelijkheid wordt gegeven te exposeren op de 53e Internationale Biënnale van Venetië. Met haar officiële deelname aan de meest prestigieuze kunsttentoonstelling ter wereld wil DROPSTUFF.nl naast gevestigde kunstenaars ook jong talent de kans geven zich internationaal te profileren. Deelnemers kunnen zich via dropstuff.nl opgeven tot zondag 19 april, 23.59 uur.

Enlarge

Kunstwerk Pas op! Kunst! van Martijn Sandberg - Fotograaf: Allard van der Hoek

Met een mobiel ‘glazen huis’ en een LED-scherm van 60m2 is het platform DROPSTUFF.nl van 3 tot en met 8 juni officieel deelnemer aan de 53e Internationale Biënnale in Venetië. Een gedeelte van de programmering wordt beschikbaar gesteld voor de ‘open call’. Kunstenaars en ontwerpers kunnen hun ideeën inzenden via de website, waarna een commissie met vertegenwoordigers van Museum De Lakenhal, Museum Boijmans Van Beuningen, het Centraal Museum en DROPSTUFF.nl uit alle inzendingen de definitieve deelnemers selecteert.

René van Engelenburg, initiatiefnemer van DROPSTUFF.nl: “De Biënnale is waarschijnlijk het beroemdste platform voor de kunsten, maar heeft ook een erg klassiek karakter. Vanuit DROPSTUFF.nl willen wij op die plek juist de aandacht vestigen op een nieuwe generatie kunstenaars, die op een meer directe manier het publiek benaderen door gebruik te maken van hedendaagse media. Een voorwaarde voor de inzendingen is daarom ook dat de werken digitaal én interactief zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld ook games zijn.”

Het project strijkt al vanaf februari 2008 neer op centrale pleinen in verschillende grote en middelgrote steden, waar het dagelijks live een mix van digitale en interactieve kunstwerken van professionele kunstenaars én creatieve bijdragen vanuit het publiek uitzendt. De komende twee maanden gaan tevens 25 HOTSPOTS, modules met schermen en reactietechnieken, geplaatst in musea, onderwijsinstellingen, bibliotheken, stations, kunstacademies en op festivals, permanent deel uit maken van het kunstproject. De content wordt via internet gestreamd naar alle locaties tegelijk, die onderling zijn verbonden middels beeld en geluid. De programmering wordt aangestuurd vanuit het mobiele ‘glazen huis’. De programmering van DROPSTUFF.nl wordt daarbij de komende tijd uitgebreid met content die wordt gegenereerd uit een samenwerking met muziekzender MTV en de aanwezigheid op het Lowlandsfestival.

Het komende jaar is DROPSTUFF.nl verder te vinden in Eindhoven (april), Maastricht (september), Amsterdam Slotervaart (oktober) en Leiden (november). DROPSTUFF.nl is een concept en initiatief van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een museum of instelling voor Hedendaagse Kunst.

Meer informatie; <pers@dropstuff.nl>