Rumor Festival 2010

a festival night for adventurous music

27 Feb 2010
  • 20:30
  • Ekko
  • Bemuurde Weerd WZ 3, 3513 Utrecht

Rumor is a festival night for adventurous music taking place on an irregular basis in Utrecht, The Netherlands. Innovating music where pop, jazz and composed music come together. The usual formula for a standard Rumor night is: three concerts, in three different locations for a fixed price.

Enlarge

Rumor - bron

Led Bib

in de EKKO

De band die werd genoemd naar het ‘loden slabbetje’ dat tandartspatiënten om krijgen wanneer er een röntgenfoto van hen wordt gemaakt. De bandnaam zegt alles over de humor van de drummer Mark Holub, de oprichter van Led Bib. Een vorm van humor die ook te horen is in zijn muziek. Led Bib maakt een uitzinnige vorm van punkjazz waarin echo’s van John Zorns Naked City, Britse jaren ’60 en ’70 jazzrock (Soft Machine) en zelfs Radiohead zijn terug te horen. De combinatie van de energie en passie van een rockband met de technische mogelijkheden van geschoolde jazzmuzikanten heeft een opwindend effect. Naar een concert van Led Bib gaan is ook wel beschreven als “mijmerend de straat oversteken en door een bus overreden worden. Maar dan op een prettige manier.”

Chris Williams – saxofoon, Pete Grogan – saxofoon, Toby McLaren – keyboards, Liran Donin – bas, Mark Holub – drums

György Ligeti – Mechanical works

in RASA

Avant-gardecomponist György Ligeti (1923-2006) is bij het grote publiek vooral bekend van zijn muziek voor de films van Stanley Kubrick (2001: Space Odyssey, The Shining en Eyes Wide Shut). Zijn Mechanical Works voor draaiorgel zijn minder bekend en nog minder uitgevoerd. Hierbij is Ligeti sterk beïnvloed door de complexe composities van de Amerikaanse componist Conlon Nancarrow (1912-1997). “Nancarrow’s magnificent music for mechanical pianos prodded me to think up ways in which living interpreters could manage such complex polyrhythm’s”. Aangezien mechanische piano’s veel meer kunnen dan levende musici, besloot hij zijn études toch te arrangeren voor deze instrumenten. Het concert vangt aan met Poème symphonique voor 100 metronomen.

Pierre Charial, Jean-Marc Puigserver

Ansatz der Maschine

in Theater Kikker

Ansatz der Maschine is het indietronica project rond Mathijs Bertel. Geluidstechnicus Bertel herwerkt en sampelt akoestische geluiden tot opzwepende beats en meeslepende melodieën. Subtiele elektronica wordt verweven met viool, saxofoon, drums, hoorn, zang, toetsen en gitaar tot aanstekelijke en avontuurlijke popmuziek. Ansatz is live een intense belevenis, de concerten gaan ongekende kanten op: “Na een intro à la Fatboy Slim met versnelde en vertraagde stemsamples werd een zwerm van beats, bleeps en synths de zaal in gejaagd waarin twee saxofonen als een muggenspray voor de nodige bescherming zorgden.” Ansatz der Maschine is het Kortrijkse antwoord op groepen als múm en The Go Find, eerder op Rumor.

Mathijs Bertel – elektronica, altviool, keyboards, Bram De Vreese – altsax, gitaren, Jan Dhaene – drums, rhodes, moog, Ruben Vercaemer – tenorsax, rhodes, moog