Lily van der Stokker
De Nederlandse kunstenares Lily van der Stokker (1954, den Bosch) werkt op een tekenachtige manier met fluorescerende kleuren, pakkende korte teksten en decoratieve vormen. Composities die ze eerst op klein formaat maakt, laat ze vervolgens uitvergroot spelen met de (openbare) ruimte. Speciaal voor de Willem van der Vorm Galerij in Museum Boijmans Van Beuningen maakt ze de driedimensionale wandvullende werken ‘Terrible’ en ‘Why Do It'.
Korte teksten
Van der Stokkers werken zijn vooral vriendelijk en optimistisch. Echter achter alle lichtzinnigheid van de kleurrijke plaatjes schuilt ook een kritische houding. In de korte teksten die deel uitmaken van haar werken, geeft ze een reactie op gebeurtenissen in haar leven en op actuele thema’s in de kunstwereld. Een voorbeeld hiervan is ‘De Zeurclub’, een serie muurschilderingen over ruzie en geld met teksten als ‘Nogal een schofterige manier om een kunstenaar te behandelen’.
Schoonheid ter discussie
Kunst hoeft volgens Van der Stokker, die zichzelf een ‘feministische conceptuele pop artist’ noemt, niet altijd over mooie dingen te gaan. In haar discussies over schoonheid komt ook het tegenovergestelde kijken: lelijkheid. Het lelijke, afschuwelijke en negatieve neemt in haar werk een gelijkwaardige plaats in. Maar omgekeerd kunnen ook deze aspecten bij Van der Stokker weer niet zonder het plezier en worden ze voorzien van krulletjes, uitbundige versieringen en tierelantijnen. Rond het onderwerp lelijkheid maakte van der Stokker verschillende tekeningen en wandschilderingen. Een recensent die haar ooit ‘de ergste kunstenaar van Nederland’ noemde, inspireerde haar om destijds haar werk nog eens extra aan te dikken wat resulteerde in het werk Terrible. Van der Stokker: “Men verwacht niet dat je lelijke dingen doet in een museum.”
Lily van der Stokker voerde muurschilderingen uit in talrijke musea, galeries en kunstinstellingen in Nederland, Europa en Amerika. Dit is de tweede keer dat de muren van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door Van der Stokker worden versierd. De tentoonstelling past mooi bij de huidige hedendaagse tekeningenpresentatie, waarin het museum nadenkt over de recente aankopen op dit gebied.