Sonic Acts presenteert in TETEM kunstruimte (voorheen Medialab Enschede en Vrije Ruimten) het werk: ‘Light Work #6: In Soil’ van de in Nederland wonende Japanse kunstenaar Yoko Seyama. Het is een lichtprojectie die de ruimte vult, als toeschouwer kun je er verwonderd bij wegdromen. Het dompelt je onder in geluid en tovert je een subtiel kleurenspel voor ogen. Het is een magisch werk dat, mits je het de kans geeft, je aandacht volledig opzuigt. Lichtstralen en lichtbuigingen van verschillende kleuren lijken midden in de ruimte te hangen, ze trillen, vloeien en bewegen.
Yoko Seyama’s Light Work #6: In Soil is gebaseerd op het leven van de cicade. Cicaden zijn de krekelachtige beesten die in warmere landen, ook Japan, het landschap vullen met hun getsjirp. Cicaden leven het grootste deel van hun leven als nimfen onder de grond, sommige soorten zelfs tot 10 jaar. Ze kunnen daar niet zien. Als ze boven de grond komen, maken ze in korte tijd een metamorfose door. Ze krijgen vleugels en ze gaan zien. Wat neem je waar als je tien jaar niet hebt kunnen zien, als je zelfs geen voorstelling hebt van wat licht is, wat zien zou kunnen zijn? Plots is er dan het licht dat reflecteert in de ogen, pulsen die naar de hersenen worden gestuurd. De lichtprojectie van Yoko Seyama alludeert aan dat moment: ‘How they wait for the day coming up to the world in the sun?’ Het kleurenspel is ook geïnspireerd op de transformatie van de vleugels van de cicaden, die aanvankelijk bruinig en groenig zijn en als ze drogen kleur krijgen.
Urban Explorer
In Yoko Seyama’s Light Work #6: In Soil komt het geprojecteerde beeld (licht) los van het projectiescherm en lijkt de driedimensionale ruimte te vullen. Het roept de sciencefiction droom van driedimensionale projectie op, al presenteert de projectie juist een magische natuurervaring. De vormentaal is verwant aan die van generatieve computervisuals en roept associaties op met Artificial Life – het idee om computers ‘natuur’ of ‘leven’ te laten modelleren. De middelen waarmee Yoko Seyama deze volgens sommige bezoekers ‘spookachtige’ illusie opwekt zijn verrassend simpel. Light Work #6: In Soil lijkt even op computergegenereerde 3D cyberspace met digitale soundtrack, wat we zien zijn reflecties van natuurfoto’s begeleid door gemixte veldopnames van het getsjirp van cicaden midden in de stad.
De expositie van Yoko Seyama maakt onderdeel uit van Urban Explorer (19 augustus t/m 12 september 2010), een project over de veranderende functies van de kunstinstelling binnen de stedelijke omgeving. Urban Explorer bestaat uit een binnen- en buitententoonstelling en een serie lab-events en activiteiten in de stad. Net als de cicaden is TETEM kunstruimte bezig met een transformatie. De expositie van Yoko Seyama is de laatste expositie die in het Tetem 2 wordt gehouden.
Sonic Acts
Sonic Acts organiseert sinds 1994 eens per twee jaar in Amsterdam het Sonic Acts Festival. Sonic Acts onderzoekt en toont de hedendaagse ontwikkelingen op het snijvlak van kunst, technologie, muziek en wetenschap. Het duikt daarbij vaak ook de geschiedenis in, op zoek naar inspiratiebronnen en parallellen. Elk festival heeft een eigen thema en titel, de meest recente edities waren The Cinematic Experience (2008) en The Poetics of Space (2010). The Cinematic Experience ging over andere vormen van cinema: immersieve cinematische ervaringen gecreëerd met middelen die teruggaan tot voor de uitvinding van de film; radicale expanded cinema; maar ook generatieve live cinema. The Poetics of Space was geheel gewijd aan de beleving van ruimte in beeldende en audiovisuele kunst, film, muziek en architectuur en ging over het belang van het fysiek ruimtelijke in tijden van verregaande technologisering, over de fysieke en psychologische impact van ruimtelijke ontwerpen. Yoko Seyama’s Light Work #6: In Soil brengt beide thema’s samen. Het is een cinematische ervaring en een poëtische benadering van ruimte.
Biografie Yoko Seyama
Mediakunstenaar en scenografe Yoko Seyama (JP) studeerde architectuur in Tokio en ArtScience in Den Haag. Door middel van licht en beeld onderzoekt en transformeert zij met haar werk de ruimtelijke context. Haar werken komen tot stand door het gebruik van zowel computertechnologie als tastbare ingrepen; haar installaties combineren digitaal beeldmateriaal, zoals video’s en foto’s met fysieke materialen als stof en papier. Deze worden allen verwerkt in haar installaties door het gebruik van 3D modellen en studies van de ruimte. Zelf omschrijft zij dit artistieke proces als: ‘processing space/work of touch for time based space’. Ze deed ook de scenografie voor Jirí Kylián’s Mémoires d’Oubliettes (2009) uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater en voor Pedro Gomes Goucha’s DroceraCapensis (2009). Ze werkte ook samen met Daniel Schorno, Megumi Nakamura, Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud en Lynsdey Housden.
Gogbot 2010
Van 9 t/m 12 september vindt weer het Gogbot festival plaats, een vierdaags multimedia, art, music en technologie spektakel op diverse locaties in Enschede. Het thema ‘The Singularity is Near - Resistance is Futile’ verwijst naar de exponentiële groei van de technologie die leidt tot steeds slimmer wordende computers die binnen 50 jaar de mens tot huisdier zullen verklaren en uiteindelijk het heelal gaan besturen. Yoko Seyama’s Light Work #6: In Soil maakt onderdeel uit van het Gogbot festival met een subtiele en magische visualisatie van Artificial Life en door de computers gemodelleerde natuur.
Light Work #6: In Soil is onderdeel van Urban Explorer (19 aug t/m 12 sep 2010) en GOGBOT festival (9 t/m 12 sep 2010).
www.sonicacts.com
www.yokoseyama.com
Credits:
Curator / Samenstelling: Arie Altena (Sonic Acts)
Organisatie en Productie: TETEM kunstruimte