Bijzonder is dat de route niet vooraf bestaat, maar iedere deelnemer maakt een eigen route door zijn of haar voeten achterna te lopen. Op een website worden deze routes verzameld, ingetekend op een topografische kaart en bijbehorende ervaringen en observaties verzameld. Wandelaars verdiepen hun eigen perspectief op de stad: het levert nieuwe beelden van de stad op. Het leidt tot onverwachte vondsten en de ontdekking van nieuwe plekken waar men in betaande wandelroutes, of de fiets, of anderszins aan voorbij gaat. Andere geïnteresseerden kunnen op de website de wandelingen volgen en het verzamelde materiaal inzien.
Project:
Ommeland Utrecht
De randen van de stad door wandelaars en stedelingen in kaart gebracht.
Ommeland Utrecht maakt de stadgrenzen van de stad Utrecht zichtbaar. Zij daagt wandelaars en stedelingen uit om in aantal trajecten een wandeling te maken die de stad Utrecht omsluit. (Dit idee is verplaatsbaar naar Amsterdam, Deventer, Groningen, Antwerpen, Lille, Berlijn, Wenen, enz.)
Een verzameling nieuwe beelden van de stad Utrecht die door een groep van wandelaars en stedelingen wordt verzameld op de grens van stad en land. Het biedt voor deelnemers een nieuw perspectief, het biedt ruimte voor eigenwijsheid, eigen intiatief en maakt de kwaliteit plekken an sich, ofwel de genius loci, zichtbaar. Het gaat voorbij aan mooie paden en idyllische plekken, want dat doet de totaliteit van de stad en het leven tekort.
Wandelaars die hun neus achterna gaan en hun eigen route op de grens van de stad en het buitengebied willen ontdekken. Stedelingen die een rondje om hun eigen stad willen lopen en daar verslag van willen doen. En die mensen, die houden van niets-plekken, ongebaande paden en braakliggende terreinen en daar warm voor lopen.
Innovatief in dit project is dat de wandelroutes bepaald worden door de wandelaars zelf, waardoor er ruimte ontstaat voor een breed spectrum aan perspectieven op de stad. Men zal niet alleen de ‘mooie’ plekken tegen komen, maar ook industrieterreinen, braakliggend land, parkeerplaatsen, enz. Het verbreedt het blikveld op de eigen de stad en leidt tot de ervaring dat iedere plek een genius loci is. De website geeft een bedding aan deze community van wandelaars, die ieder hun eigen route lopen en gezamenlijke de randen van de stad in kaart brengen. Verder is de website een bron voor stedelingen die binnenskamers geïnteresseerd zijn in de randen van de stad.
Web 2.0 vormt een platform voor de wandelende deelnemers: gelopen routes worden op een topografische kaart ingetekend, markante plekken worden gemarkeerd met foto’s, tekeningen en verhalen. Wandelaars raken op deze manier op de hoogte van elkaars route en dragen bij aan een database van observaties en ervaringen die de stad vanuit haar grenzen in kaart brengen. Eventueel zouden smartphones met GPS functionaliteit ingezet kunnen worden voor het registreren van nieuwe routes en het wandelen van door anderen gemaakte routes.