Smeulende Kwesties

Tijdens het Artefact festival, festival rond nieuwe media en technologie (STUK Leuven, 13 – 18 februari 06 www.artefact-festival.be), organiseert Digitaal Platform van de steunpunten IAK en IBK, Artefact en Culturele Studies / Centrum voor Cultuursociologie K.U.Leuven een symposium waarin dieper wordt ingegaan op praktijken van kunstenaars die gebruik maken van nieuwe media.

‘SMEULENDE KWESTIES’ over kunst en nieuwe media/technologie

Donderdag 16 februari 2006 van 15 tot 19u in STUK auditorium te Leuven.

STUK, Naamsestraat 96, Leuven.

In het eerste deel vertrekken we vanuit de praktijk van enkele makers. Ze presenteren hun werk, situeren het in hun oeuvre en vertellen waarom en hoe ze met die nieuwe media werken.

Tijdens het debat staan enkele thema’s en vragen centraal die belangrijk zijn in digitale kunst, en die we verder ontrafelen met kunstenaars en theoretici die daarrond werken. Thema’s als: hoe media de ervaring van ruimte (en hoe je jezelf ervaart en erin beweegt) mediëren? Hoe ervaren we ‘aanwezigheid vanop afstand’ (telepresence) en hoe werken kunstenaars daarmee? En wat betekenen beelden en geluiden in een netwerkomgeving die bemiddeld worden door algoritmes en codes; grote hoeveelheden datastromen die wereldwijd circuleren.

Het derde luik bestaat uit 2 keynote lezingen door Simon Pope en Timothy Druckrey.

Timothy Druckrey is een curator en auteur uit New York City. Hij schrijft en geeft lezingen over de sociale impakt van elektronische media, de transformatie van representatie en communicatie in interactieve netwerkomgevingen.

Simon Pope representeerde Wales in de Biënnale van Venetië in 2003. Hij was lid van de software-art groep I/O/D. Pope cureerde enkele tentoonstellingen en publiceerde een aantal boeken, o.a. over zijn interesse in wandelen als een artistieke praktijk. Hij doceert in Cardiff, Brussel en Londen.

PROGRAMMA

15U00 presentatie werk van enkele kunstenaars
Auriea Harvey & Michaël Samyn / Dominique Leroy / Thomas Laureyssens

16U00 debat

17U30 lezing Simon Pope

18U00 pauze 18U15lezing Timothy Druckrey

19U00 einde

DO16 FEBRUARI - 15U00-19U00 - STUK AUDITORIUM - GRATIS

RESERVATIES

IAK vzw, Greet Halsberghe
09 / 235 22 60

of via info@iak.be (graag uw naam, adres, telefoon en email en hoeveel plaatsen u reserveert)

in samenwerking met Culturele Studies / Centrum voor Cultuursociologie K.U.Leuven en Digitaal Platform van de steunpunten IAK en IBK

www.artefact-festival.be

www.digitaalplatform.be

www.culturelestudies.be