Passie voor perfectie

Islamitische kunst uit de Khalili Collecties

11 Dec 2010
17 Apr 2011

In de winter van 2010/2011 laat De Nieuwe Kerk in Amsterdam hoogtepunten zien van een van de beroemdste verzamelingen islamitische kunst ter wereld. Passie voor perfectie toont bijna 500 meesterwerken uit de collectie van professor Nasser D. Khalili. Van 11 december 2010 tot en met 17 april 2011 schitteren rijk versierde manuscripten en korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk, lak- metaal- en houtsnijwerk in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De kunstwerken zijn van grote (kunst)historische betekenis. Ze tonen de verfijning en grandeur van de islamitische kunst en getuigen van het streven naar perfect vakmanschap. Passie voor perfectie illustreert dat islamitische kunst niet de virtuoze expressie is van één land of één beschaving, maar van de volkeren die al 1400 jaar met elkaar zijn verbonden door de islam. Tegelijk is de tentoonstelling een bewijs van de passie en grote kennis van Khalili, die een ongeëvenaarde privéverzameling van uitzonderlijk fraaie islamitische kunst bijeen heeft gebracht. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Siebe Tettero, onder andere bekend van zijn werk voor het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum Amsterdam en het ontwerphuis Viktor & Rolf.

Enlarge

Passie voor Perfectie - bron

In Passie voor perfectie staan de schoonheid en het hoge ambachtelijke peil van de islamitische kunst centraal. De geografische en culturele verscheidenheid van de moslimwereld is groot. De collectie van Khalili vertegenwoordigt ruim dertien eeuwen islamitisch vakmanschap. De topstukken komen uit de hele islamitische wereld: van China en India tot Turkije, van Iran tot Egypte, van Irak tot Tunesië en Spanje.

De benaming ‘islamitisch’ betekent niet dat al deze kunst specifiek voor een religieus doel of gebruik is gemaakt. De artistieke beeldtaal is geworteld in de islamitische filosofie, vaak vermengd met elementen uit de lokale cultuur. Behalve kalligrafische versieringen, geometrische motieven, arabesken en elegante krullen speelt ook de uitbeelding van mensen en dieren, slechts toegestaan in seculier verband, een grote rol. Zij komen veelvuldig voor in miniaturen en op alle soorten toegepaste kunst.

De tentoonstelling is ingedeeld in thema’s als Schoonschrijven (met magnifieke verluchte korans en unieke handschriften uit de 10de tot en met de 19de eeuw), Stralend pronken (met ingenieus bewerkte sieraden vol edelstenen en kleurige emailobjecten van de Indiase Moghul-heersers) en Prachtig tekenen, met de mooiste miniaturen uit Iran en India. Een topstuk is de Jami‘ al-Tawarikh, de eerste algemene moslimgeschiedenis, gezien door de ogen van de Mongoolse veroveraars en geschreven door Rashid al-Din in 1314–1315.

Het is voor het eerst dat een zo omvangrijk onderdeel uit de Khalili Collecties in Nederland te zien is. De tentoonstelling was eerder te zien in Sydney, Abu Dhabi en Parijs.