De marketingtruc
"Wanneer je een take away beker drinken koopt, neem je dan de grote of de kleine?" "De kleine" was het antwoord van de meeste bezoekers. "Wanneer het bedrijf er nu een beker erbij zet die weer iets groter is, welke kies je dan?"
Ditmaal was het antwoord: de middelste beker. Consumenten gaan meestal niet voor de grootste beker en kiezen dus in eerste instantie vaak voor de kleine beker. Wanneer er echter een keuze is tussen drie bekers, wilt de klant niet bekrompen zijn en gaat voor de middelste beker. Kortom, de commercie speelt een spelletje met ons en we tuinen er met open ogen in.
Pay what you want
Personen binnen een doelgroep verschillen in hoeveel ze bereid zijn te betalen. Iedereen heeft immers een eigen mening over hoeveel iets waard is. Rotmans snapt het huidige prijssysteem van de culturele sector dan ook niet. Waarom hanteren musea een vaste entreeprijs? Er wordt niet genoeg uit de markt gehaald. Er zou meer geëxperimenteerd kunnen worden met 'pay what you want'. De klant heeft wel degelijk fatsoen en is altijd tevreden over de prijs die hij betaalt.
Uitspraken
Dat Rotmans niet bang is voor enige controverse blijkt. "Je moet iets aanbieden dat puur bestaat om andere producten aantrekkelijk te maken." Tijs adviseert een denkbeeldig restaurant over het wijnaanbod. "Neem er gewoon een extra huiswijn bij en maak die nog duurder dan de twee huidige huiswijnen. Welke wijn? Niet belangrijk, google maar wat." De klant zal sneller de middelste prijsklasse nemen in plaats van de goedkoopste. Het gaat niet zozeer om kwaliteit als wel om het feit dat mensen niet de duurste wijn willen, maar ook zeker niet de goedkoopste.
Tijs Rotmans stelt het publiek flink op de proef met voorbeelden die tot denken aanzetten. Dus de volgende keer dat je een sapje koopt, think twice.