Angus Hyland studeerde informatie en redactionele vormgeving aan de London College of Printing en grafisch vormgeven aan het Royal College of Art. Na tien jaar zijn eigen studio te hebben gerund, werd hij in 1998 partner bij het Londense kantoor van Pentagram. De afgelopen 13 jaar heeft Hyland met name gewerkt aan verschillende identiteiten, prints, verpakking- en tentoonstellingontwerp voor een breed scala van cliënten. Onder dit werk valt ook de identiteit en voortdurende brand-management voor vooraanstaand multi-national AkzoNobel. Andere klanten zijn Citibank, Grant Thornton, Nokia en Samsung.
Bij Laurence King Publishing verricht hij redactioneel werk met een vaste aanstelling als consultant creative director. Sinds 2005 houdt hij toezicht toezicht houdt op alle aspecten van het ontwerp proces, brand management en verantwoordelijk is voor het genereren van nieuwe boek concepten.
Angus' werk is op grote schaal gepubliceerd en tentoongesteld en heeft meer dan honderd awards gewonnen, waaronder twee D&AD Yellow Pencils en de Grand Prix van de Schotse Design Awards. In de Independent on Sunday's verscheen hij in de "Top Ten Graphic Designers in the UK".
Premsela Interviewreeks
De komende jaren werkt Premsela aan een nieuwe reeks interviews met ontwerpers, critici en opdrachtgevers. In de interviewreeks onderzoeken we het begrip 'industriële cultuur'. In een tijd waarin de designwereld regelmatig lijkt te moeten kiezen tussen cultuur of industrie, wil Premsela ontwerpers voor het voetlicht brengen die deze twee schijnbaar gescheiden werelden in hun werk overtuigend verbinden. Eerdere gasten in de reeks waren de ontwerpers Konstantin Grcic, Wim Crouwel, Michele De Lucchi, Gijs Bakker en Thomas Widdershoven. In de rechterkolom op deze pagina is meer informatie te vinden over deze interviews.
Industrie en cultuur
Het industriële landschap is wereldwijd aan verandering onderhevig. Mondialisering, digitalisering en de opkomst van industriële reuzen als China en India leiden tot schaalvergroting, machtsconcentraties en nieuwe verhoudingen tussen de wereldmachten. De klimaatscrisis vraagt om een andere omgang met grondstoffen en hulpbronnen. Tegelijk spreken maatschappijkritische organisaties en regeringen fabrikanten steeds vaker aan op hun sociale verantwoordelijkheid. Mondige consumenten willen zeggenschap in het ontwerpproces. Langzaam verdwijnt de oude cultuur die gekenmerkt werd door anonieme massa-productie en worden de contouren van een nieuwe, industriële cultuur zichtbaar.
Deze ontwikkelingen dwingen ontwerpers tot het heroverwegen van hun positie. Oude dilemma’s die de Victoriaanse Willam Morris al verwoordde, winnen opnieuw aan actualiteit en vragen om actuele antwoorden. Hoe ontstaat er een nieuw evenwicht tussen massaproductie en ambacht, tussen anonimiteit en individualiteit, mondialisering en lokale tradities? Werkt een ontwerper voor een elite of voor iedereen? Hoe wordt de consument bij het ontwerpproces betrokken? En welke rol spelen arbeidsplezier, milieuvervuiling en sociale ongelijkheid in het productieproces?