Kiek naar je eigen

Het schijnt belangrijk te zijn voor kinderen om al vroeg te leren met geld om te gaan. Nibud raadt aan vanaf een jaar of 6 zakgeld te geven. Er is dan nog nauwelijks besef van de waarde. Vanaf een jaar of 9 begrijpen ze dat er iets tegenover geld staat en dat het dus ook op kan raken.
Van nature delen kinderen graag. Ze zijn wel gewend daar iets terug te krijgen. Dat hoeft niets materieels te zijn maar kan ook zijn dat hun moeder naar hen lacht. Eigenlijk ruilen ze dus allang. Wel alleen met mensen waarmee ze zich verbonden voelen en die ze vertrouwen. Het is goed om een kind ook buiten die vertrouwenskring met een ander systeem dan geld kennis te laten maken.
In dit kader is het wel vreemd dat iedereen dezelfde prijs betaalt voor entree, want de een is het misschien wel veel meer waard dan de ander. Alle kinderen betalen half geld, terwijl het misschien de dag van hun leven is. Of juist eentje waarop hun keel rauw is geworden. Leuk om kinderen iets over waarde te willen leren, maar volwassenen hebben het misschien wel harder nodig.