Ping Pang Qiu

Heftig, intens theater van Spaanse furie

11 Dec 2012

Begin november was de Spaanse Angelica Liddell nog te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam met "Maldito sea el hombre que confia en el hombre: un projet d'alphabetisation". Op 11 december is ze terug in Amsterdam en speelt ze haar nieuwste voorstelling "Ping Pang Qiu" in Frascati. Angelica Liddell is DE sensatie van het internationale festivalcircuit.

Enlarge

Ping Pang Qui - foto Angelica Liddell) -

With:

De internationaal bejubelde Angélica Liddell maakt intens, schaamteloos en poëtisch theater over het lijden en hoe daarmee te leven. Haar voorstellingen zijn explosies van taal en lichamelijkheid, een menselijke schreeuw in een onverschillige wereld, waarbij zij haar hele wezen onvoorwaardelijk in de strijd werpt. Vorig seizoen toonde Frascati haar gitwarte bewerking van Richard III, een ijzersterke vrouwelijke monoloog die op indringende wijze repertoire vermengt met commentaar op de hedendaagse politiek. Voor Ping Pang Qiu beproefde zij het idee van verlossing door zelfopoffering en van vrijheid door zelfopgelegde discipline, naar voorbeeld van de oosterse wijzen. Liddell stelde zichzelf de onmogelijke opgave de 4000 karakters van het Chinese schrift te leren, als houvast tegen zinloosheid en wanhoop.

‘Als je buitenwankelt, weet je niet goed wat je overkomen is. Maar dat je iets overkomen is, staat buiten kijf.’ – De Standaard over El año de Ricardo

De Spaanse kunstenaar, auteur, regisseur en actrice Angélica Liddell maakte inmiddels zo’n twintig voorstellingen met haar gezelschap Atra Bilis (‘zwarte gal’). Haar werk werd getoond in Spanje, Brazilië, Colombia, Bolivië, Portugal, Chili, Duitsland en Tsjechië. In 2010 brak zij door op het festival van Avignon met La Casa de la fuerza en El Año de Ricardo. De teksten en voorstellingen van Liddell zijn doordrongen van een grote woede, bevlogenheid en passie, een drang om menselijkheid te vinden door het lijden onverbloemd onder ogen te zien.
..