De gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda en Arnhem zijn bestempeld als de zogenaamde ‘jihadconcentratiegebieden’ van Nederland. Sommige wijken in deze gemeenten komen regelmatig voorbij in de media als broeiplekken voor jihadisme, zoals het Delftse Buitenhof en de Haagse Schilderswijk, waar afgelopen juli de omstreden IS-demonstratie plaatsvond.
Nederland staat niet op zich, ook in de Franse stad Lunel, Verviers in België en de wijk Sint-Jans-Molenbeek in Brussel vreest men toenemend jihadisme. Waar gaat het mis in deze (voor)steden en wijken? Wat is hier de afgelopen jaren gebeurd en kan worden voorkomen dat jongeren in deze wijken verder radicaliseren? Daar praten we tijdens dit programma over met o.a. Teun Voeten en Arthur van Amerongen, kenners van de wijk Brusselse wijk Molenbeek, en Paul Scheffer, voormalig bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek en schrijver van Het multiculturele drama en Het land van aankomst.
Teun Voeten, bekroond oorlogsfotograaf en antropoloog, verhuisde onlangs uit Molenbeek. Hij wilde niet meer wonen in de wijk die hij omschrijft als een “een etnisch-religieuze enclave van een zeer gesloten, bekrompen gemeenschap”. Ook Arthur van Amerongen, van wie het vervolg op Brussel Eurabia, Brussel Eurabia / Terug naar kalifaat Molenbeek binnenkort verschijnt, vreest voor Brussel. Hij noemt de stad een 'Europees centrum van moslimextremisme' en is bang dat het te laat is om daar nog veel aan te veranderen. Hind Fraihi schreef het boek Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale islam, waarvoor ze twee maanden undercover in Molenbeek woonde.