Herinner Haar

Alet Pilon

Tentoonstelling Alet Pilon in 37PK

Mensen en dieren, macht en onmacht, realiteit en fantasie zijn terugkerende thema's in het werk van Alet Pilon. Mystiek en het gebruik van metaforen zijn voor haar beproefde instrumenten in het vormgeven van deze thema's. Herinneringen van intense emoties sluimeren daarbij onder het oppervlak. De laatste jaren werd een ontwikkeling zichtbaar van speels en geestig naar zwaardere en intensere beelden, Herinner Haar is een duidelijk vervolg hierop.

Alet Pilon maakte nieuw werk in antwoord op het overlijden van haar moeder in 2015. Na haar dood kwam de kunstenaar foto’s tegen die ze nog niet kende. Maar ook veel bewaarde brieven waarin haar moeder schrijft over haar leven en haar gevoelsleven. Er vormde zich een nieuw beeld van een vrouw als meisje, puber, verloofde, moeder en oma; de cyclus van het leven. Pilon werkte vanuit de wens om haar herinnering aan haar moeder te verbeelden en bijna tastbaar te maken hoe zij als kind tegen haar opkeek. Het vormde de opmaat tot een serie tekeningen en een monumentaal sculptuur, te zien in de tentoonstelling Herinner Haar, een ‘lappenpop’ die opgebruikt in een hoek ligt: het leven geleefd.

Beeldend kunstenaar Alet Pilon (1949, Amsterdam) woont en werkt in Haarlem. Pilon exposeert regelmatig in binnen- en buitenland, haar werk is opgenomen in museale en privé-collecties en een overzicht is gebundeld in de oeuvrecatalogus ‘Not me’ (2011, uitgave d’jonge Hond).

De tentoonstelling is te zien t/m 13 maart 2016.