Tegenlicht Meet Up #43: Vuil goud

1 Apr 2015

Er zit goud in ons afval. Letterlijk. Het terugwinnen heeft een nieuwe wereldwijde miljarden industrie gestart. Urban Mining is hot.

Tegenlicht gaat in de aflevering Vuil Goud op bezoek in België en Duitsland waar ze al zijn begonnen met het afgraven van de vuilstortplaatsen op zoek naar herbruikbare grondstoffen. Geschat wordt dat nu al 30 tot 40% van de wereldvraag naar zeldzame metalen hiermee gedekt kan worden en het is nog maar het begin. Met de rest van het materiaal zal via een nieuwe plasmatechnologie groene energie worden geproduceerd.

Het principe van Urban Mining lijkt de oplossing voor veel van onze milieu problemen en energie voorziening. Het verkleint de kloof tussen de westerse en de derde wereld. Het doet een geheel nieuwe industrie ontstaan waarvan de omvang wel eens enorm zou kunnen zijn. In de Tegenlicht Meet Up gaan experts hier verder op in en verkennen we de mogelijkheden voor Nederland en de rol van Europa.

Tijdens de Meet Up praten we hier over door met onder anderen:

  • Frank Wiering (regisseur)
  • Peter Tom Jones (onderzoeksmanager industriële ecologie aan de KU Leuven en onder andere voorzitter van het Vlaamse Enhanced Landfill Mining Onderzoeksconsortium)
  • Peter Rem (hoogleraar Resources & Recycling, TU Delft)
  • Bibi Bleekemolen (Fairphone)
  • Florens Slob (directeur business development Van Gansewinkel / directeur Circularity Center)
  • Joost de Kluijver (Closing the Loop)

Moderatie: Bart Krull.

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Deze Tegenlicht documentaire komt zondag 29 maart om 21.05 uur op NPO2.

Closing de loop streeft er naar mobieltjes circulair te maken. Onze nog werkende telefoon krijgen een tweede leven in ontwikkelingslanden en kapotte exemplaren worden terug gehaald naar Europa om daar (bijna) compleet gerecycled te worden.


Inashco bouwde samen met het Afval Energie Bedrijf een installatie die de bodemassen van AEB in verschillende fracties scheidt en waardevolle metalen als aluminium en zink terugwint.

Bas van Abel, oprichter van Fairphone, legt in deze Ted talk uit wat de gevolgen zijn van de grote vraag naar schaarse metalen voor de productie van mobiele telefoons.



Afval bestaat niet staat er op de vrachtwagens van van Gansewinkel. Hier leggen ze uit wat hun rol is binnen de veranderende afvalsector.



Een mini college van Peter Tom Jones over de transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid.

Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.