Dit is een visuele recap van de meet up door Jefta Bade van Jam Visueel Denken.
We hebben tegenwoordig allemaal een digitale identiteit waarmee we met elkaar in contact staan en financiële transacties doen. Maar wat als onze 'digitale zelf' nou ergens kon leven met alle rechten, plichten en privileges die daarbij horen? In Estland kan het: de eerste e-residents hebben daar inmiddels hun vingerafdruk afgestaan in ruil voor een virtuele verblijfsvergunning.
Niet voor niets is dit het land waar ontwrichtende technologiebedrijven als Skype en Transferwise vandaan komen, die door hun peer-to-peer structuur de macht van de telecom- of bankeninfrastructuur kundig omzeilen. Het is het land dat na de eerste cyber-oorlog, aanvallen door Russische hackers in 2007, voorop loopt in cyber security. De overheid besloot er na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren 90 de eerste e-samenleving te worden en inmiddels hebben niet alleen de 1,4 miljoen burgers van de kleine Baltische staat een digitale identiteit, maar gaan ze zelfverzekerd de concurrentie aan met andere landen om interessante nieuwe virtuele inwoners.
Wat houdt zo’n E-residency nou eigenlijk in? Wat gebeurt er in Nederland al op dit gebied? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze on- en offline samenleving? Wat voor mogelijkheden biedt een e-residency? En hoe kunnen we onze online identiteit beschermen?
Over deze vragen en meer geen we tijdens de Tegenlicht Meet Up in gesprek met verschillende experts op het gebied van digitale identiteit.
Met onder anderen:
- Shuchen Tan (regisseur) via skype
- Peter Kentie (zet als Estlandenthousiasteling graag zijn talenten en kennis in om dit land te promoten)
- Otto de Voogd (Bitcoin refugee)
- dr. Albert Benschop (internetsocioloog)
- Marleen Stikker (Waag Society)
- Dimitri Tokmetzis (Correspondent Data & Transparantie bij de Correspondent)
Moderatie door Bart Krull.
Ben of ken jij iemand die een e-residency uit Estland heeft? Laat het ons dan weten via bart [at] dezwijger.nl
Deze Tegenlicht documentaire komt zondag 5 april om 21.05 uur op NPO2.
Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.