De afgelopen jaren zijn onder de noemer ‘Hyperlocal’ een groot aantal nieuwe lokale uitgeefformules gelanceerd, de ene vanuit de traditionele journalistiek, de andere vanuit betrokken burgers. Ze hebben gemeen dat ze op enig moment een verbinding leggen tussen professionele journalistiek en burgerjournalistiek. Daarnaast hebben ze gemeen dat het allemaal formules in ontwikkeling zijn. De meeste initiatieven moeten zich commercieel nog bewijzen.
Tijdens de ontwikkeling van hyperlokale initiatieven lopen de initiatiefnemers, of het nu grote uitgevers of jonge startende ondernemers zijn, veelal tegen dezelfde vraagstukken aan. De vraagstukken zijn te classificeren in een aantal thema’s: content, interactie, faciliteiten en functionaliteiten, organisatie en, misschien wel het meest belangrijk, exploitatie. In de eerste Masterclass Hyperlocal op 1 november stonden vooral de workflow online-print en bijbehorende functionaliteiten en faciliteiten centraal.
Sprekers
Herman Smorenberg
Herman Smorenberg is directeur van de, in het Brabantse Schaijk gevestigde, uitgeverij Tekst en Uitleg. Herman Smorenberg is al zijn hele leven zelfstandig ondernemer. Nadat hij jarenlang actief is geweest in de detailhandel, stort hij zich begin jaren negentig in de uitgeverswereld. En sindsdien brengt hij het weekblad Arena en de nieuwssite arenalokaal.nl uit. Andere eigen uitgaven van Tekst & Uitleg zijn het Glossy Arena Magazine, uitgaansmagazine Dienblad, de Informatiegids Landerd, de Toeristische Gids Oost-Brabant en de nieuwswebsites landerd.net en dienblad.nl. Buiten zijn werkzaamheden als directielid van Tekst & Uitleg is Herman sinds deze zomer voorzitter van de NNP.
In december 2010 ontving Lokaalnieuwsnet een subsidie van € 87.500 van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Lokaalnieuwsnet.nl is een internetplatform voor lokale nieuwsbladen. Ten behoeve van uitgevers van lokale nieuwsbladen wordt een portal gecreëerd waar zowel bestaande als nieuwe nieuwssites kunnen worden ondergebracht. Door het ontwikkelen van een Content Management Systeem (CMS) met nieuwe functionaliteit wordt de interactie tussen print en digitaal bevorderd en wordt lokale journalistiek via internet bereikbaar. Uitgevers kunnen zich onder hun eigen domeinnamen aansluiten bij de portal Lokaalnieuwsnet. Tijdens de Masterclass vertelde Herman Smorenberg over zijn visie op de markt van lokale nieuwsbladen en de doelstellingen, mogelijkheden en ervaringen van Lokaalnieuwsnet.
William Davis
William Davis heeft als projectleider voor de ‘kleine’ Amerikaanse krant The Bangor Daily News uit Maine een 'Digital-First workflow' ontwikkeld voor het publiceren van hun nieuws op basis van Google Docs, WordPress en InDesign. Redacteuren schrijven en delen artikelen in Google Docs die via enkele kliks in WordPress worden geïmporteerd en daar vanuit worden gepubliceerd op de website. Vervolgens worden de artikelen vanuit WordPress in InDesign opgemaakt voor publicatie in de fysieke krant. Kortom, een ‘digital first’ proces waarbij het productieproces van het printproduct is gebaseerd op de mogelijkheden van Google Docs en het open source publicatieplatform WordPress.
Er is een koppeling (plugin) gemaakt waarmee deze workflow aangesloten is op InDesign, waardoor vanuit één Content Management Systeem (in dit geval WordPress) zowel de website als de printpublicatie wordt aangestuurd. Volgens Davis een goed kopieerbaar proces en relatief eenvoudig voor een uitgeverij te implementeren. En aangezien het hele proces is gebaseerd op vrij beschikbare systemen zou het hiermee wellicht mogelijk kunnen worden voor kleinere, minder kapitaal krachtige, organisaties en lokale en hyperlocal uitgevers om vanuit hun online publicatieproces ook printuitgaves te publiceren.