Naast het delen van auto's ontstaat steeds meer uitwisseling van goederen en informatie maar ook van plekken tussen bewoners. Meestal binnen een stad maar soms ook in verschillende steden, bijvoorbeeld huizenruil tijdens vakanties. Welk ideaal wordt met een gedeelde stad nagestreefd en wat is de juiste balans tussen open-crowd en instituten?
Van belang hierin is vertrouwen onderling, maar ook in techniek en organisatie. Dit leidt tot nieuwe vormen van collectiviteit op verschillende schaalniveaus. Met de buren deel je je tuingereedschap, voor je oldtimer heb je een ander netwerk, en op iens.nl deel je met de hele stad je bevindingen over restaurants. Hoe organiseer je het noodzakelijke vertrouwen voor een open-crowd en shared gemeenschap? En wat kunnen we daarbij leren van andere gemeenschappen? Welke technische aspecten zijn nodig om het goed te kunnen organiseren en speelt sociale media hier een rol in?
Farid Tabarki, Studio Zeitgeist & Trendwatcher of the Year, houdt een inleiding over verregaande transparantie en wat dit betekent voor de stad. En onder anderen Tess Broekmans (Urhahn Urban Design) en Marjolein Peters (Studio Scale) pitchen over het 12 jaar oude onderzoek Gras bij de buren. Hoe kijken ze terug en wat is de betekenis van hun onderzoek over 12 jaar? En Aldo de Jong (Claro Partners) vertelt via skype over zijn onderzoek Changing Models of Ownership. Het Design in Society programma (HvA) zorgt voor verrassende inzichten.
Nederland heeft een lange traditie in vernieuwend denken over de stad. Met City Think Lab voegen Pakhuis de Zwijger en Inspiring Cities samen met tal van denkers en doeners een nieuw hoofdstuk aan dit denken toe. City Think Lab is een vrijplaats voor de stad. We bedenken, bediscussiëren en modelleren samen scenario’s voor vernieuwingen die zich nu al aftekenen en die over 12 jaar belangrijk zijn.
Gratis entree, aanmelden via de rode 'Ik meld me aan'-button bovenaan deze pagina.