Tegenlicht Meet Up #3: TechMens

15 Oct 2013

De mens verandert mee met de oprukkende technologie. Alom aanwezige camera's, van Google-glass tot satellietcamera's dringen ons leven binnen.

De mens verandert mee met de oprukkende technologie. Alom aanwezige camera's dringen ons leven binnen. We leggen ons hele leven vast en bespioneren elkaar enthousiast. Wat zijn de gevolgen voor menselijke relaties en ervaringen? En hoe gaan realiteit en virtualiteit in elkaar overlopen?

Documentairemaker Bregtje van der Haak is vanavond te gast om over haar documentaire TechMens te vertellen. Wordt de technologie steeds meer onderdeel van ons, of worden wij straks onderdeel van de technologie? Corrie Gerritsma (Bright) neemt ons mee langs de nieuwste ontwikkelingen en gadgets. Kunnen we nu al inschatten wat deze voor impact gaan hebben?

Daphne Horn is de eerste Google Glass Explorer in Nederland en vertelt over haar ervaringen. Welke toepassingen ziet zij voor deze technologie en ondervindt ze ook nadelen? Klasien van de Zandschulp en Sander Veenhof maken met hun virtueel festival Zonietdanto.ch gebruik van de vervagende scheidslijn tussen realiteit en virtualiteit. Waar zijn we als we verdiept in onze smartphone over straat lopen? Hier? Of op een heel andere plek?

Henny van der Pluijm schreef het boek “Rechten en plichten voor robots” om de maatschappij voor te bereiden op de komst van intelligente machines. Welke consequenties hebben deze ontwikkelingen? En wat gaan machines straks van ons overnemen? Kunnen we dat overzien? Marjolein Lanzing (Ethiek en filosofie, UvA) is gespecialiseerd in de invloed van technologische vooruitgang op autonomie en zelfkennis en zal vanuit haar visie de ontwikkelingen duiden.

Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (IMI).

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Tegenlicht op maandag 14 oktober gemist of nogmaals kijken? Voorafgaand aan deze live editie wordt de documentaire om 18.00 uur vertoond. Meer informatie vind je ook op de site van de VPRO.

Meer informatie ook te vinden op: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/TechMens.html.

Dit najaar organiseert Pakhuis de Zwijger in samenwerking met de VPRO een nieuwe programmareeks - Tegenlicht Meet Up. Deze avonden zijn gekoppeld aan de Tegenlicht documentaires, waarbij we met de documentairemaker en andere gasten aan de hand van fragmenten napraten over het thema.

Op deze pagina vind je de acht Tegenlicht Meet Ups die we gepland hebben. Voorafgaand de avond kun je de documentaire bij ons in het Pakhuis nogmaals bekijken.