Smell It! vestigt de aandacht op deze kunstwerken en op de olfactieve aspecten in hedendaagse kunst. In een lezing, een kunstwerk en een geur-performance presenteren de kunstenaars Peter de Cupere, Sue Corke/Hagen Betzwieser en Valentina Hulsman hun werk. Jim Drobnick, theoreticus en autoriteit op het gebied van geur en hedendaagse cultuur, verbindt hedendaagse olfactieve kunst met de artistieke zoektocht naar nieuwe strategieën. De esthetische en politieke aspecten ervan plaatst hij in een stedelijke context.
De avond wordt afgesloten met een rondetafelgesprek tussen Peter de Cupere, Jim Drobnick, antropoloog Yolanda van Ede en Adam Tasi van SmartNose, onder leiding van olfactieve kunsthistorica Caro Verbeek. De twee lezingen gaan vergezeld van zinnenprikkelende beelden en geuren gecreëerd door Aroma Jockey Dr. Perfume en visueel kunstenaar VJ ED van AromaVisuals.
Kom binnen en luister, kijk en ruik zelf!
Programma
19.00 Inleiding door Caro Verbeek (kunsthistorica)
Performance door Valentina Hulsman (kunstenaar)
19.15 Lezing door Jim Drobnick (Ontario College of Art and Design, Toronto)
(begeleid door beeld en geur gecreëerd door AromaVisuals)
19.55 Pauze
20.15 Lezing door Peter de Cupere (kunstenaar)
(begeleid door beeld en geur gecreëerd door AromaVisuals)
20.55 Rondetafelgesprek tussen Peter de Cupere, Jim Drobnick, Yolanda van Ede (Universiteit van Amsterdam) en Adam Tasi (SmartNose), onder leiding van Caro Verbeek, gevolgd door vragen uit het publiek
21.45 Afsluiting
Meer over de deelnemers
AromaVisuals neemt je mee op reis door het rijk van de zintuigen. Na jarenlange ervaring op hun vakgebied bundelen Aroma Jockey Dr. Perfume en Visueel kunstenaar VJ ED hun krachten. AromaVisuals ontwerpt op maat gemaakte optredens waarin geur, visuele en digitale kunst de basis vormen. AromaVisuals verbindt verschillende zintuiglijke ervaringen en creëert zo een breed inzetbare totaalervaring. Dat alles in de wereld met elkaar verbonden is, vormt de inspiratiebron voor iedere performance.
Hagen Betzwieser is de oprichter van IAT (het Instituut van Algemene Theorie), een artistiek laboratorium voor experiment en onderzoek waar kunst, wetenschap, filosofie en fictie in voortdurende samenspraak zijn met de notie van mogelijkheid. Zijn kunst wordt internationaal tentoongesteld, recentelijk op Art Rotterdam, in de Kunsthalle Mannheim en als artist-in-residence bij KIK Nijeveen.
Sue Corke is visueel kunstenaar en maakt samen met Hagen Betzwieser deel uit van We Colonised The Moon. Momenteel is zij artist in residence bij het ACME Firestation in Londen. Zij heeft gewerkt en geëxposeerd bij het Amsterdams Grafisch Atelier en het Frans Masereel Centrum in België. In haar werk biedt zijn een zintuigelijke ervaring van ruimtes, waar dat op een fysieke manier onmogelijk is. Op dit moment exposeert zij in de Edinburgh Printmaker's Gallery in Schotland, waar zij als kunstenaar is vertegenwoordigd.
Kunstenaar Peter de Cupere werkt in Mortsel-Antwerpen en in Parijs. Door middel van het verkennen van de subjectieve en associatieve invloed van geuren, in combinatie met afbeeldingen, genereert hij een meta-zintuiglijke ervaring die verder gaat dan alleen het zien of het ruiken zelf. De Cupere schildert met geuren, creëert geurobjecten, zeepschilderijen en beeldhouwwerken, maakt video- en live performances, driedimensionale tekeningen en poëtische geurinstallaties.
Jim Drobnick is criticus, curator en Associate Professor of Contemporary Art and Theory aan het Ontario College of Art & Design in Toronto, Canada. Hij publiceerde over visuele kunst, performance en post-media kunstpraktijken in recente anthologieën als Art, History and the Senses (2010) en Senses and the City (2010), en de tijdschriften Angelaki, High Performance, Parachute, Performance Research, en The Senses & Society. Boeken van zijn hand zijn: Aural Cultures (2004) en The Smell Culture Reader (2006). Binnenkort verschijnt zijn boek over geur in hedendaagse kunst. Drobnick is medeoprichter van DisplayCult, een curatoriaal samenwerkingsverband dat projecten en tentoonstellingen Odor Limits (2008), MetroSonics (2009) en NIGHTSENSE (2009) heeft geproduceerd.
Yolanda van Ede is assistent-professor Sociale en Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar expertise op het gebied van kwalitatieve methodologie heeft zij een opleiding ontwikkeld over de antropologie van de zintuigen. Behalve een aantal artikelen over zintuigen heeft zij een tekstboek voltooid getiteld Sensuous Anthropology. Van Ede past zintuiglijke analyse toe in haar eigen onderzoek. Haar huidige onderzoeksproject richt zich op flamencodans in Japan.
Het was DJ Eddy de Clerq die in 1994 voor zijn club “Testlab” aromatherapeute Valentina Hulsman inschakelde om de zintuigen van bezoekers te prikkelen door geuren in de ruimte te verspreiden. Hiermee was Hulsman de eerste Aroma Jockey ter wereld. Sindsdien wordt zij overal ter wereld gevraagd om presentaties, VIP feesten, theaterstukken, kunst en andere gelegenheden een extra dimensie te geven. In 1995 begon Hulsman in hartje Amsterdam een eigen geuradviesbureau en ontwierp geurcomposities voor diverse beroepen en instellingen: kapper, verzorgingstehuizen, winkels, kantoren, beurzen, etc. Sinds 2005 creëert zij onder de naam House of Hulsman een geheel natuurlijke productenlijn voor lichaam, geest en ziel, en geeft trainingen en geurconsulten.
Adam Tasi is algemeen directeur van SmartNose, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geur en smaak marketing. Bij ING Bank voerde hij een onderzoek uit naar de effecten van olfactieve stimuli op het waargenomen serviceniveau bij klanten. Bij SmartNose, leidt Tasi marketing gerelateerde projecten voor bedrijven als Unilever, Sara Lee en Kraft, maar ook voor non-profit organisaties als CliniClowns en Rijkswaterstaat. De core-business van SmartNose is geur in drukvorm (zoals de Smell It! Boomerang kaart met ‘krassen en ruiken’), geurverspreiding, geparfumeerd POS materiaal en smaakmarketing.
Kunsthistorica Caro Verbeek is gespecialiseerd in kunst en zintuiglijkheid. Zij studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam op geur en tast in relatie tot kunst, en construeerde daarbij een meer zintuiglijke kunstgeschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw. Verbeek geeft regelmatig lezingen over olfactieve en op de tastzin gerichte kunst, begeleid door non-visuele illustraties. Verbeek werkte enige jaren bij het Stedelijk Museum te Amsterdam en treedt als co-curator van Smell It! @ The Temporary Stedelijk op als moderator van de avond.
Reserveren voor een activiteit van het Public Programma van The Temporary Stedelijk is noodzakelijk. Voor meer informatie over het reserveren voor deze activiteit van het Publieksprogramma van The Temporary Stedelijk bekijkt u de reserveringspagina.