Stadmakers van toen #2

28 Oct 2013

Stedelijke ontwikkeling in historisch perspectief.

Tijdens de eerste aflevering van Stadmakers van toen stonden de verschillende perioden van woningbouw centraal, die sinds de invoering van de Woningwet het gezicht van de stad bepalen. Bouwen aan de stad is echter niet enkel een fysieke exercitie. In de tweede aflevering gaan wij daarom op zoek naar enkele politiek maatschappelijke verschuivingen in Amsterdam sinds de jaren 60. We gaan hierbij specifiek in op de rol van de politiek, actievoerders en broedplaatsen.

Eric Duivenvoorden (Urban Resort) schreef de biografie over het leven van Robert Jasper Grootveld, die met zijn happenings op het Spui op creatieve wijze aandacht vroeg voor maatschappelijke problemen. Hiermee had hij grote invloed op de provobeweging die daarop volgde. Aan de hand van filmfragmenten neemt Eric het publiek deze avond mee terug naar het Amsterdam van de vroege jaren 60.

Jasper en het Rokertje

Historicus Herman de Liagre Böhl geeft deze avond een lezing over Jan Schaefer, die het als 'gewone volksjongen', banketbakker en actievoerder in De Pijp schopte tot wethouder Wonen. Tijdens zijn ambtsperiode werd een grote hoeveelheid sociale woningbouw toegevoegd aan de stad. Bovendien maakte Schaefer zich hard voor helder taalgebruik in het ambtelijk apparaat.

Sinds de jaren 80 heeft het modernisme zijn geldigheid verloren en willen steeds meer mensen weer wonen in de compacte binnenstad. De binnenstad is echter niet groot genoeg voor iedereen. Evert Verhagen (Creative Cities) laat zien dat door het toevoegen van een veelzijdig en cultureel programma wijken aan aantrekkelijkheid kunnen winnen, en hoe het denken hierover zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Vandaag de dag krijgt creativiteit een belangrijke rol toebedeeld in de ontwikkeling van de stad. Broedplaatsen in voormalig industrieel erfgoed en festivals in leegstaande kantoorpanden lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Dat wat voorheen als alternatief gezien werd lijkt geïnstitutionaliseerd geraakt, en een belangrijk instrument in de herwaardering van gebieden. De initiatiefnemers van Kantor praten deze avond mee over hoe zij met hun festival leegstand een nieuwe bestemming willen geven.

Kantor

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door bovenaan deze pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Stadmakers van toen wordt geproduceerd in samenwerking met Ymere.