Vanwaar die overheidsbemoeienis? Wat voor gedachte zit daarachter? Mensen kunnen toch zelf bepalen welke tradities zij in stand willen houden, welke feesten zij vieren, hoe zij dat doen en vooral ook met wie? Bovendien: wat zijn de effecten van de Unesco-conventie op het immaterieel erfgoed zelf?
Niet alleen voor politici, maar ook voor erfgoedprofessionals en cultuurwetenschappers biedt de zorg voor rituelen en tradities, voor immaterieel erfgoed en volkscultuur volop stof tot discussie. Die discussie raakt aan fundamentele vragen over onze samenleving, over onze behoefte aan houvast in een snel veranderende wereld, over in- en uitsluiting, eigenheid, over cultuurverschillen en macht. Het zijn stuk voor stuk vragen die al decennialang op de academische agenda van de cultuurwetenschappers staan. Nieuw is vooral dat academici, en erfgoedprofessionals en politici in binnen- en buitenland ook met elkaar in debat gaan.
Amsterdam University Press wil met deze debatmiddag de discussie op scherp stellen en naar een hoger plan tillen. Directe aanleiding vormt het verschijnen van de publicatie Immaterieel erfgoed en Volkscultuur. Almanak bij een actueel debat. De almanak beoogt voor een aantal in het debat regelmatig gebruikte termen zowel begripsomschrijvingen als meer contextuele informatie te bieden, zodat voor alle betrokkenen het duidelijker wordt wat het debat behelst. U wordt van harte uitgenodigd om ook aan dit debat deel te nemen.
Sprekers
Gastspreker
Markus Tauschek (Instituut voor Europese Etnologie/Volkskunde, Universiteit Kiel)
Discussianten
Cas Smithuijsen (directeur Boekmanstichting, Nederlands studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid.)
Rob van der Laarse (Algemene Cultuurwetenschappen, UvA / Vrije Universiteit)
Moderator
Pieter-Matthijs Gijsbers (directeur Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem)
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren hier in te schrijven.