project:
Het gaat ons allen aan
800 km waarheid over het leven in Nederland vormgegeven door 800.000 bewoners van Nederland.
In een tijdperk van toenemende transparantie van burgers en overheid, een tijdperk van Cablegate en lekken, raken het verleden en het heden elkaar steeds vaker op het internet. Door de vermeende snelheid van het dagelijks leven ontstond de indruk dat de geschiedenis vervaagde, niet meer sexy was en een stoffig relikwie uit vervlogen tijden. Cablegate, Wikileaks en andere onthullingen hebben het perspectief echter gewijzigd. Archieven of documenten van overheden lijken essentieel voor het begrijpen van de huidige tijd. Deze verandering vraagt om meer betrokkenheid, meer verband, meer geschiedenis en meer interactie tussen verleden en heden.
Buro Jansen & Janssen stelt voor om de archieven van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, de BVD en de Nederlandse politie samen met mensen die in Nederland wonen via crowdsourcing te ordenen en beschikbaar te stellen aan het publiek voor onderzoek, nieuwsgierigheid, rechtspleging, controle en historische vergelijkingen.
Buro Jansen & Janssen doet al 25 jaar onderzoek naar politie en inlichtingendiensten in Nederland en Europa en publiceert daarover in allerlei soorten media. Een klein select gezelschap dat wij willen uitbreiden, verbreden en verdiepen. wat is beter dan een thriller te lezen, zelf een thriller samenstellen uit bestaande archieven. Spannende details over geheime operaties, handje-klap bij het ontstaan van wetgeving, mislukkingen in de opsporing en succesverhalen.
Recentelijk is gebleken dat de overheid een verzameling heeft van 800 kilometer archief van 1976 tot en met 2005 van verschillende Ministeries, overheidsdiensten en gemeenten dat nog niet is gerubriceerd. Het leeuwendeel is van de diverse Ministeries waarbij het archief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie het meeste aantal kilometer voor haar rekening neemt. Het exacte aantal kilometers van de Ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, de Nederlandse politie en de BVD is nog niet bekend.
Uitgaande van 800 kilometer archief worden 800 mensen gezocht om als mede coördinator aan het project deel te nemen. Afhankelijk van het aantal kilometers zal het aantal mensen dat wordt betrokken bij het project worden aangepast. Deze 800 mensen worden geselecteerd via een open aanmelding. Kwalificaties zijn niet noodzakelijk, wel inzet en doorzettingsvermogen. Elke coördinator krijgt namelijk 1.000 meter archief. De personen zijn eindverantwoordelijke voor hun eigen kilometer. Via crowdsourcing gaat iedere coördinator op zoek naar 1.000 bewoners van Nederland om het archief door te nemen. Iedere deelnemer wordt dus verantwoordelijk voor 1 meter archief. Op basis van een duidelijk lijst van doelen en handvaten gaat iedereen, in totaal 800.000 voor de 800 kilometer aan de slag met zijn of haar meter archief. Hoe deze personen het archief verwerken is niet volledig voorgeschreven, zodat er een grote verscheidenheid kan ontstaan. Mensen kunnen voorleesavonden, bijeenkomsten of feesten organiseren, maar ook zelfstandig de meter archief verwerken. Het resultaat moet zijn dat er een overzicht komt van de inhoud, wat weg kan, wat essentieel is om te bewaren, wat iedere bewoner van Nederland moet weten. Door de eerste selectie ronde zullen al veel mensen betrokken zijn bij het project en tevens zal het thema van veiligheid, true crime en andere rond security gerelateerde zaken de interesse voor het project vergroten.