Matthew Day Jackson

In Search of...

4 Feb 2012
6 May 2012
  • GEM
  • Stadhouderslaan 43, Den Haag
  • By
  • GEM
  • +31703381133

Het aanstormend talent Matthew Day Jackson (1974) heeft al jaren succes met zijn spraakmakende installaties in de Verenigde Staten. Sinds kort verovert hij ook museaal Europa.

Enlarge

Life -

Matthew Day Jackson

Met werk van 2007 tot nu laat Day Jackson zijn veelzijdigheid zien als onderzoekend kunstenaar. In zijn aansprekende video’s, sculpturen, schilderijen en tekeningen stelt hij de heroïsche geschiedenis van de Verenigde Staten ter discussie, zet vraagtekens bij de Amerikaanse droom, verbindt heden en verleden en verdiept zich in wetenschap en techniek.

In Search of...

In de tentoonstelling neemt Day Jackson de toeschouwer mee op een reis door een wereld waarin heden en verleden samensmelten. Te zien zijn zijn bekende Life en Time covers waarin hij beeldiconen uit verschillende tijden samenbrengt die in hun nieuwe context een andere betekenis krijgen. En zijn films In Search of… waarin hij gebruik maakt van Amerikaanse samenzweringstheorieën die hij op eigen wijze samenvoegt. Fragmenten uit tv-series, onderbroken door absurde scènes of nep reclame, stellen de waarheid van wat je ziet ter discussie. In zijn ‘study collections’, open metalen kasten waarin een verzameling objecten (bijvoorbeeld schedels, maquettes en potten) uitgestald is, stelt Day Jackson zich op als een archeoloog van de hedendaagse kunst.

Matthew Day Jackson & het GEM

Het Gemeentemuseum Den Haag verwierf, met dank aan de Vrienden van het Gemeentemuseum, onlangs een reliëf uit een serie die Day Jackson in 2009 maakt waarvan alle werken dezelfde titel dragen: August 6, 1945. Deze historische datum waarop de atoombom viel op Hiroshima, markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar is ook het begin van een tijdperk waarin we moeten leven met de angst voor een vernietigende herhaling. De serie bestaat uit bovenaanzichten van verschillende steden die in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn gebombardeerd – in het geval van het Gemeentemuseum bijvoorbeeld Peenemünde, de stad waar de V2 werd gemaakt. De ‘stadsplattegronden’ zijn gemaakt van blokken hout, die Day Jackson vervolgens in brand steekt. Het resultaat is een, als door een atoombom getroffen, zwart geblakerde stad met rivieren van gesmolten lood.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige Engelstalige catalogus met bijdragen van Gianfranco Maraniello, Martin J. Sherwin en Steve Pulimood (€ 30).

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door galerie Grimm en Hauser & Wirth.