Toekomstmuziek? Nou nee. Bijna al deze uitvindingen worden al in de praktijk toegepast. In het programma Science Fiction in de zorg presenteren medisch specialisten en wetenschappers in hoog tempo de nieuwste snufjes op het gebied van robotica, nanotechnologie, Telemedicine, genetica en personalised medicine.
Intensive care arts Peter van der Voort van het OLVG in Amsterdam is initiatiefnemer van de allereerste Tele-IC in Europa. Vanuit Amsterdam behandelt hij doodzieke patiënten op de intensive care in Lelystad. Matti Groot van Verklizan schetst de talloze mogelijkheden van een smart grid in de huiskamer. Met behulp van tablets, smartphones en internet-tv’s kunnen kwetsbare ouderen niet alleen in de gaten worden gehouden, maar kunnen ze ook sociaal gezelschap krijgen en worden aangemoedigd activiteiten te ontplooien. Professor George Robillard is directeur van het instituut Biomade van de universiteit Groningen dat veelbelovende technologieën in een vroeg stadium herkent en de kans geeft zich te ontwikkelen. Dit heeft al geresulteerd in het bedrijf Mucosis dat vaccins 'zonder prik' ontwikkelt, en er wordt volop gewerkt aan nano-technologie die medicijnen met de precisie van supergetrainde postbodes op de juiste plek in het lichaam van de patiënt aflevert.
Een panel met huisarts en publicist Paulus Lips, een verpleegkundige en een ethicus bespreekt de gevolgen: wat is de impact als deze vindingen werkelijkheid worden? Hoe ver moeten we gaan? En wat moeten we ervan vinden? De middag wordt gepresenteerd door Michiel Hulshof.
Dit programma maakt onderdeel uit van de wetenschapsmaand Shaking Science, een initiatief van het CSG Centre for Society and the Life Sciences. De organisatie en productie is in handen van Tertium publieksprogramma’s.