Wij leven in een staat van verwarring, stelt filosoof Ad Verbrugge. Door globalisering en virtualisering zijn we het aardgebonden karakter van het leven verloren en de economische crisis en de Arabische revoluties laten zien dat alles wat innerlijk niet sterk is ineen stort. Het heeft een merkwaardige paradox tot gevolg: hoewel de dynamiek van ontaarding om zich heen grijpt is de behoefte aan een menselijk 'aarden' sterker dan ooit. Een paradox waar onze consumptiecultuur alle onderdelen van in zich draagt.
Verbrugge zal spreken over oplossingen die gevonden kunnen worden in een mondiaal transitieproces, waar de traditionele consument verandert in een nieuw soort burger en verlangens en idealen minder conflicteren. Niet niks, maar, zo stelt Verbrugge, de tijd dat het publiek zat te wachten op een makkelijke boodschap is voorbij. Het is tijd voor onder meer een herwaardering van het vakmanschap.
Wat is het grootste probleem van ons land en hoe gaan we dat oplossen? In ‘Mijn idee voor Nederland’ gaan we op zoek naar antwoorden. Wat gaat er mis en welke maatregelen zijn er nodig om het tij te keren? Voor antwoorden gaan we ten rade bij politici, wetenschappers en schrijvers die een andere, vernieuwende blik op Nederland durven werpen. In deze aflevering zal Ad Verbrugge, filosoof en auteur van onder meer Tijd van onbehagen, zijn 'Idee voor Nederland' presenteren.
‘Mijn Idee voor Nederland’ is een programmaserie in samenwerking met de Volkskrant. Met in de krant op 8 en 17 april een kortingsbon voor deze aflevering.