Dit jaar bestaat de Amsterdams grachtengordel 400 jaar. Vier eeuwen geleden vonden vele beroemde vrijheidsdenkers een veilig onderkomen aan de Amsterdamse grachten. Amsterdam stond bekend als vrijhaven voor andersdenkenden en ontwikkelde zich tot een open en progressieve hoofdstad. In 2013 viert de stad haar rijke geschiedenis, maar deze viering vraagt ook om bezinning: maakt de stad haar imago als vrijhaven voor andersdenkenden nog wel waar?
De Vrijheidslezing #2: Yevgenia Albats
lezing
De Balie organiseert i.s.m. Amnesty International en het Prins Claus Fonds dit jaar vier keer De Vrijheidslezing. Vier activisten uit verschillende werelddelen, met verschillende achtergronden houden een inspirerend betoog over hun werk, drijfveren en ambities. De tweede Vrijheidslezing wordt gehouden door de Russische journaliste Yevgenia Albats.
In Rusland staat de journalistiek onder druk. Persvrijheid wordt onder Vladimir Putin steeds meer aan banden gelegd. Als hoofdredacteur van het magazine The New Times tracht Albats ondanks vele intimidaties en bedreigingen het vaandel van de onafhankelijke journalistiek hoog te houden. Dat dit niet zonder risico is mag duidelijk zijn; haar vriendin en onderzoeksjournalist Anna Politkovskaya werd in 2006 vermoord. In 1997 werd Albats ontslagen bij de populaire krant Izvestia nadat ze illegale activiteiten van de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie aan het licht had gebracht. De titel van haar lezing luidt dan ook: Russian Media: dead men stil walking.
Na afloop van de lezing gaan Europarlementariër voor D66 Marietje Schaake en Ruslanddeskundige Marie Therese Ter Haar (Rusland en Oost-Europa Academie) met Yevgenia Albats in debat over de al dan niet kritische houding van Nederland ten aanzien van Rusland. Wordt deze gekenmerkt door paternalisme of onverschilligheid?