Melksalon: Proeven op eigen risico.

Moleculair, Bacterieel, Boers en Bio-divers.

9 Apr 2016

Over rauwe melk valt veel te zeggen, maar soms is het beter het verschil te proeven! Zaterdag 9 April kan je bij de Melksalon terecht voor een collectief smaakexperiment. Samen met een voedseljournalist, danser, smaakdeskundige en 'synestheet' vergelijken we de rauwe melk van 5 boeren uit de omgeving van Amsterdam. Ben je in staat het gras en de grond van de boer te herkennen en omschrijven?

Na afloop kan je bij Mediamatic Eten terecht voor rauw-melkse cocktail-party!

Gratis entree.

Enlarge

19-03-2016 Melksalon - Sietske Klooster and her farmers - Local farmers of Amsterdam. During 'de Melksalon' an event presented Sietske Klooster, guest could taste the raw unprocessed milk. It was a monthly serie where Sietske presents Amsterdam's dairy culture. The project was made by working together with farmers, dairy-experts, restaurateurs, artists and synestheet. We explored the new relation Amsterdam has with dairy. Lisanne Groenewoud

Proefpanel

Tijdens de Melksalon vragen we professionele proevers hun ervaring te delen. De volgende deelnemers nemen plaats in het carousel.

Daan de Wit

In zijn boek Weet Wat je Eet (Weetwatjeeethetboek.nl) gaat voedsel journalist Daan de Wit in op de feiten en fabels omtrent gezonde voeding. Aan de hand van concrete tips en wetenschappelijke adviezen laat hij in deze publicatie zien hoe je gemakkelijk een gezond eetpatroon kan ontwikkelen. Ook de mythes over rauwe melk komen aan bod. Vanmiddag betreed Daan de Wit het proefpanel om in te gaan op de vraag of het drinken van rauwe melk nu echt zo risicovol is.

Enlarge

Angelina Deck - Angelina Deck tasting raw milk Lisanne Groenewoud

Angelina Deck

Danser, performer en lerares Angeline Deck laat zien dat je bij het proeven niet alleen je tong, maar ook je hele gezicht gebruikt. Als maker is ze geïnteresseerd in de dubbele perceptie van het lichaam, van binnen en buiten.

Enlarge

Daan de Wit - Daan de Wit referring to his publication ' Weet wat je eet'. Lisanne Groenewoud

With: Daan de Wit

Marike van der Werff

Als smaakspecialist en eigenaresse van Amsterdam's meest bekende kaaswinkel KEF betreedt Marike van de Werff het proefpanel. Begonnen zonder enige kennis van kaas heeft zij zichzelf na een reis naar Frankrijk en heel, heel veel proeven de wereld van de Franse en Nederlandse rauwmelkse kazen eigengemaakt.

Lieneke van L.A.F.P. Training & Performances

Lieneke is trainer en performer. Synesthesie gaat over de interactie van zintuigen, en in de MelkSalon maakt ze verbinding tussen smaak, vorm en kleur door middel van actionpaint. Lieneke is bovendien lactose-intolerant. Ze is benieuwd wat voor effect rauwe melk op haar heeft, omdat sommige mensen die deze intolerantie hebben rauwe melk wel verdragen.

Enlarge

Europese Commissie - De lancering van de Melksalon Ommelandschapszuivel wordt mede mogelijk gemaakt door de Vogelbescherming Nederland met subsdidie van de Europese Commissie.

Proeverij

De presentaties gaan gepaard met een proeverij van vijf verschillende rauwe melken van boeren uit de omgeving van Amsterdam. Tijdens het proeven vervul je zelf de rol van Melk-sommelier en noteer je je bevindingen op de smaakkaart. Deelnemende boeren zijn:

Enlarge

Pouring Milk -

Cocktails

Na afloop van de Melksalon luiden we het weekend in met rauw-melkse-cocktails. Als je nu je melkkaart aanschaft betaal voor 5 verschillende cocktails van vijf verschillende rauwe melken (3 alcoholisch) slechts €20,-

Enlarge

Henk den Hartog - Henk den Hartog tasting 'his' White Russian made from his own raw milk. Lisanne Groenewoud

Informatie
Melksalon: Proeven op eigen risico
Zaterdag 9 April 13:00 - 15:00
Mediamatic Biotoop, Dijkspark 6, Amsterdam
Gratis entree.

Kaas van de zure melk

Bij de lancering van het co-designproject Omme #landschapszuivel Amsterdam
heeft student stadslandbouw Ben Mendes overgebleven melk meegenomen en tot kaas gemaakt! Proef bij binnenkomst het resultaat.

Over de Melksalon

Ontwerpster Sietske Klooster presenteert: de Melksalon. Een maandelijkse serie proef-producties over de Amsterdamse zuivelcultuur. Samen met boeren, melktechnologen en gastronomen onderzoeken en ontwikkelen we een nieuwe relatie tussen ommeland en zuivel in de stad.

De lancering van dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vogelbescherming Nederland met subsidie van de Europese Commissie.