di 09 feb | 20:00-22:30 uur
grote zaal | gratis entree | aanmelden gewenst via dezwijger.online-inschrijven.nl
#4
Op 3 maart 2010 vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. Tegenwoordig domineren one-liners het politieke debat, maar Pakhuis de Zwijger kiest in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor verbeelding en nuance met het programma ‘Stad van mijn dromen’.
Ruben Maes vraagt Lodewijk Asscher en Eric van der Burg naar hun ambities en drijfveren. Wat motiveert hen als lijsttrekker en waar halen ze hun inspiratie vandaan?
Lodewijk Asscher.jpg
Lodewijk Asscher (1974) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, om vervolgens aan de slag te gaan als docent Informatierecht bij dezelfde universiteit. In 1997 werd hij lid van de PvdA. Nadat hij in 2002 promoveerde maakte hij snel carrière binnen de partij. In 2002 nam hij plaats in de gemeenteraad, twee jaar later werd hij ook fractievoorzitter. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was hij lijsttrekker en zorgde hij ervoor dat zijn partij groeide van 15 naar 20 zetels. Sindsdien is hij wethouder van Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd. Grote projecten van Asscher waren de strijd tegen de privatisering van Schiphol (die hij won van minster Zalm), de herindeling van de jeugdzorg en het aanpakken van zwakke plekken in het basisonderwijs. Ook nam hij het initiatief tot het opschonen van de Wallen, wat onder andere leidde tot de sluiting van de bekende seksclub Yab Yum.
Ondanks de economische crisis is Asscher positief over de toekomst van Amsterdam en het beleid van de afgelopen jaren: "Er hebben zich honderden nieuwe bedrijven gevestigd. Het opleidingsniveau stijgt, het aantal studenten dat ervoor kiest om hier te gaan studeren stijgt, de stad is veiliger, de Amsterdamse lucht is schoner." In de toekomst wil hij het onderwijs nog meer verbeteren en bedrijven naar de stad trekken om de economie te stimuleren.
Eric-van-der-burg.jpg
Eric van der Burg (1965) werd op zijn zeventiende al lid van de VVD. Van 1992 tot 1997 was hij bestuurslid in Amsterdam Zuid-Oost, waar hij als stadsdeelwethouder de portefeuille Welzijn en Sport onder zijn hoede had. Sinds 2001 zit Van der Burg namens de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. In 2004 werd hij fractievoorzitter, en omdat de VVD vanaf 2006 niet meer in het College zit is hij sindsdien oppositieleider. Naast zijn werk in de politiek is Van der Burg werkzaam als directeur van verschillende zorginstellingen en maakt hij een radioprogramma. Van der Burg werd drie keer achter elkaar verkozen tot beste gemeenteraadslid uit Amsterdam door AT5 vanwege zijn "kritische en tegelijkertijd constructieve houding". Ook is hij het brein achter het project de Canon van Amsterdam, ontwikkeld en in beeld gebracht door Platform Amsterdam Samen en AT5. In 2008 was Van der Burg een week loco-burgemeester van Amsterdam, aangezien burgemeester Job Cohen en alle wethouders tegelijk op vakantie waren.
Van der Burg hoopt vanaf 2010 weer plaats te nemen in het College, zodat hij Amsterdammers hun vrijheid terug kan geven. “Vrijheid staat voorop. Alleen in vrijheid kun je je ontplooien en laten zien wie je bent, maar vrijheid is niet vrijblijvendheid. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid te zorgen voor de mensen die hulp nodig hebben: kinderen, gehandicapten en ouderen. En tegelijkertijd is er geen vrijheid wanneer je niet in veiligheid kunt leven.” Ook is hij tegen belastingverhoging, moeten de parkeertarieven omlaag en wil hij meer werkgelegenheid en ruimte voor ondernemers.