Report: Creativity in Business #1

31 maart 2010

Hoe gaan grote commerciële bedrijven om met creatieve bedrijven? En hoe werken creatieve bedrijven en professionals onderling samen? Daar gaat het over in Creativity in Business.

Aan de hand van drie businesscases spreekt moderator Walter Amerika met sprekers en publiek over samenwerkingsvormen en businessmodellen van creatieve bedrijven. Woensdag 31 maart vond de allereerste aflevering van Creativity in Business plaats. Gerbrand Bas (Designlink/ Federatie Dutch Creative Industries) en Rob Huisman (BNO/ Federatie Dutch Creative Industries) houden een kleine inleiding over de Federatie Dutch Creative Industries en over Creativity in Business zelf.

De eerste businesscase die we gaan zien is Citizin M. Michael Levie (COO citizenM), Matthijs de Jongh (directeur strategie KesselsKramer) en Rob Wagemans (oprichter/directeur Concrete) komen vertellen over deze nieuwe Nederlandse hotelketen. De eerste vestiging van Citizin M op Schiphol is recent geopend. Het tweede hotel staat in het Centrum van Amsterdam en er zijn plannen om het concept van Citizin M ook in het buitenland uit te voeren. Citizen M staat voor Citizen mobile. Onderdeel van dit format is dat alle overbodige producten en ruimtes geschrapt worden. Hierdoor wordt het goedkoper om te overnachten.

Citzinm.jpg

De kamer zijn weliswaar kleiner en eenvoudiger geworden dan een concept als het Hilton, maar Concrete heeft ervoor gezorgd dat Citizin M toch een luxe uitstraling heeft en comfort erg belangrijk is. De hotels zijn bedoeld voor mensen die vaak reizen en maar kort op een locatie blijven. Zakenmensen zijn dus een belangrijk doelgroep voor het hotel.

De samenwerking tussen Concrete, KesselsKramer en de andere partijen verliep natuurlijk. Zonder ruimte te beperken voor discussie want “harmonie bestaat eigenlijk niet”, aldus Michael Levie, was er vrij snel een ‘wij tegen de wereld gevoel’. Het concept is ook financieel een succes, hoewel de exacte cijfers niet konden worden gegeven. Tot ontstelling van de zaal draait het volgens Rob Wagemans ook helemaal niet om geld, maar om het creatieve proces.

Dan is het woord aan Naomi van Stelten van Ijsfontein en Robert de Groot van FC Twente. Ijsfontein maakte voor FC Twente de flash game Taaltreffers. Dit educatieve spel heeft als doel om de woordenschat van kinderen te vergroten. FC Twente vind dat het een grote sociale verantwoordelijkheid heeft. De Groot: “We wilden graag iets doen met deze game maar FC Twente heeft een beperkt budget dus ging ik op zoek naar partners die geld als een middel zagen in plaats van een doel.” Van Stelten: “Ijsfontein vind veel geld verdienen niet het belangrijkste. We doen vaker dit soort sociale projecten. Het format en het intellectuele eigendom van de game liggen bij Ijsfontein. We hopen dat we in de toekomst meer voetbalclubs kunnen interesseren voor deze game.” Van Stelten geeft aan dat Ijsfontein sinds twee jaar geen een samenwerking op basis van 0 euro aangaat met opdrachtgevers. Van Stelten: “Uit onze ervaring is gebleken dat je de verwachtingen die ontstaan bij een 0-euro samenwerking bijna niet kunt managen. Meerdere malen dachten wij als uitvoerder bijna klaar te zijn met een project en dan bleek dat de opdrachtgever nog allerlei uitbreidingen voor zich zag.”

taaltreffers.jpg

In de game wordt de voorzitter van FC Twente weggeroepen om een speler in het buitenland op te halen. De gamer moet nu de club runnen en zorgen dat alles goed verloopt bij de wedstrijd van die avond. De voorzitter heeft zijn PDA afgegeven en daarop staan allerlei spelletjes en opdrachten die de speler moet uitvoeren. Zo moeten er woorden verzameld worden en moet de juiste betekenis aan worden gegeven worden. Daarmee ‘unlockt’ de speler toegang tot delen van het stadion van FC Twente die hij nodig heeft voor de missie.

De Groot: “De Universiteit van Twente heeft vooraf een 0-meting gedaan. Na 15 weken bleek dat de kinderen 13,4% vooruit gegaan waren. We hebben die resultaten bewust laten meten omdat deze investering wel verantwoord moet worden. We hebben geen geld om maar ‘even lekker sociaal te doen’. Bovendien is het onderwijs projectmoe dus je moet wel aan kunnen tonen dat het echt werkt.”

De laatste case is die van het Walt Disney Pavillion van Philips. Ook dit project was een bijzondere constructie met een creatief idee dat een volledig businessmodel moest krijgen. Jos Stuyfzand (Director Ambient Experience Design) vertelt; “Bij Philips is er steeds meer aandacht voor human design. Technologie is een deel van ons leven, je moet eerst begrijpen hoe mensen dingen beleven om tot zinvolle apparaten te komen die de beleving ondersteunen.” Stuyfzand wilde graag kijken of het mogelijk was om de ziekenhuisbeleving van kinderen aangenamer te maken door het integreren van Philips Ambient Experience technologie in het ziekenhuis. “Philips zei ok, maar je moet zelf eerst een klant vinden, pas dan kun je verder.” Het Florida Hospital for Children was geïnteresseerd. Ze hadden eerder Walt Disney gevraagd om iets te doen op hun kinderafdeling maar dat bleek lastig voor de designers . Stuyfzand: “Walt Disney karakters mogen namelijk niet geassocieerd worden met zieke kinderen. Er is een heel protocol voor wat wel en niet mag bij Walt Disney.”

Philips.jpg

Er volgde gedegen onderzoek waarbij een medewerker van Philips zich liet opnemen met gespeelde hartklachten om erachter te komen hoe de beleving is van een ziekenhuis opname. Daarna werd er nagedacht over hoe Walt Disney te verwerken was in de omgeving van het ziekenhuis. Het resulteerde in prachtige uitgelichte ruimtes met projecties van omgevingen en landschappen uit Disney films. Stuyfzand: “Ook ik moet het ziekenhuis natuurlijk kunnen aantonen wat deze investeringen opleveren en de resultaten zijn. Het Walt Disney pavilion zorgt ervoor dat kinderen meer ontspannen zijn, daardoor hebben ze minder verdoving nodig en ook blijkt dat de behandeling effectiever is. Dat levert een besparing voor het ziekenhuis op. Het personeel geeft aan zich meer op hun gemak te voelen in deze werkomgeving. Als je bedenkt dat het al 50.000 dollar kost om een zuster goed op te leiden en begeleiden, begrijp je dat je het verloop van personeel zoveel mogelijk wil beperken. Het is gebleken dat het Walt Disney pavillion daar ook aan bijdraagt.”