Hands On! #2: De Onderzoekende Ontwerper

21 Mar 2012

Met o.a. ontwerpers Christien Meindertsma en Lex Pott, Droog-directeur Renny Ramakers, hoofdcurator van het Zuiderzeemuseum Kris Callens en moderator Jeroen Junte.

DE ONDERZOEKENDE ONTWERPER

De laatste jaren tonen de Nederlandse productontwerpers een stijgende interesse in een onderzoekende manier van ontwerpen. Niet het uiteindelijke product maar juist het maakproces staat daarbij centraal. Soms resulteert deze research niet eens meer in een concreet product maar in een expositie of boek. Uitgangspunt van dit ‘investigative design’ is een herwaardering van lokale grondstoffen en een duurzame manieren van produceren. Door de kleinschalige oplage wordt vaak gebruik gemaakt van handmatige productie, waarbij lustig wordt geëxperimenteerd met materialen en technieken. De ontwerpers werken hierbij zowel met traditionele ambachten als met hedendaagse productietechnieken.

Maar wat is nou eigenlijk het belang van deze experimentele ontwerpen, waarvan soms maar één exemplaar wordt gemaakt? Biedt dit kleinschalige ambacht een reëel alternatief voor massaproductie en globalisering? En welke rol kunnen musea spelen bij de presentatie van de onderzoeksresultaten?

Tijdens deze tweede editie van Hands On! gaan we hierop in met sprekers als ontwerpers Christien Meindertsma en Lex Pott, Droog-directeur Renny Ramakers en hoofdcurator van het Zuiderzeemuseum Kris Callens. Moderator is Jeroen Junte, Volkskrant-journalist en auteur van het boek Hands on: Dutch design in de 21ste eeuw.

Gratis entree, rsvp door bovenaan deze pagina op de rode 'ik meld me aan'-knop te klikken.