Reclames laten toch zien wat er te koop is en dit is juist handig
Als je niet op de hoogte bent van het bestaan van een bepaald product, zal je dit ook niet missen. Net als bij roken, als je nooit gerookt hebt zal je het ook niet missen.
In feite is er geen reclame meer nodig om je op de hoogte te brengen van het bestaan van een product. Als je iets nodig denkt te hebben kijk je gewoon even op internet of er een product bestaat dat jouw behoefte kan vervullen.
In de huidige consumptiemaatschappij gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde. Onderzoek heeft aangetoond dat je door al die reclame uitingen dagelijks ongeveer 3.000 prikkels te verwerken krijgt. Hiervan worden zo’n 100 prikkels opgeslagen op de manier waarop jij de boodschap begrepen hebt. Al die opgeslagen prikkels bepalen je uiteindelijke koopgedrag. Waar geef ik wel geld en uit en waar niet.
Is reclame vrijheid van meningsuiting of propaganda?
Consumenten moeten leren bewuster te consumeren en zich minder laten beïnvloeden door impulsen van buitenaf (reclames). Bewust consumeren doe je door je keuzes te baseren op de inhoud van het product zelf en niet op de ‘fantasiewereld’ om het product heen.
Deze fantasie om een product heen creëer je zelf, vaak onbewust, maar ook bewust; bijvoorbeeld d.m.v. reclame worden er in je hersenen beelden/gedachten aan een product gekoppeld. Deze gedachten hoeven echter helemaal niets met het product te maken te hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Coca Cola - Happyness Factory, Lays – Join the Joy.
Bedrijven moeten een goede naam verdienen en deze niet creëren door zoveel mogelijk geld te pompen in propagandafilmpjes. Neem nu Coca Cola, die zijn echt niet rijk geworden doordat ze zo’n lekker drankje ontdekt hebben (veel te zoet vind ik het). Coca Cola heeft nu eenmaal genoeg geld om mensen naar hun hand te zetten d.m.v. reclame.
Misschien zul je nu denken: “Bij mij lukt dit niet, mij kunnen ze niet manipuleren met reclames”. Blijkbaar werkt het dus wel, waarom zouden bedrijven anders zoveel investeren in reclames. Het uitzenden van een commercial in een redelijk goed bekeken reclameblok kost al snel €10.000,-. En dan heb je het nog niet eens over de productiekosten van het spotje. Er zijn bedrijven (b.v.: Ferrari, Guinness, Chanel) die enkele miljoenen euro’s voor een reclamespotje over hebben. Het merk Chanel heeft zelfs 23 miljoen dollar aan een reclamespotje van twee minuten uitgegeven. Dit geld kan naar mijn idee beter geïnvesteerd worden in voeding, onderdak en educatie voor mensen die dit niet hebben. Op deze manier zou er wat meer wereldvrede zijn.
Het is zoals het is
Natuurlijk brengt reclame ook werk voor veel mensen, een economie waarin technologie zich snel ontwikkeld en de mogelijkheid voor investeren door bedrijven.
Doordat wij het zo druk hebben met werken en binnen een strak tijdschema leven is er nog maar weinig tijd om te koken en andere dagelijks noodzakelijke dingen te doen. Eerst zorgde het vrouwtje hier nog voor maar die wil inmiddels gelijk zijn aan de man omdat de man het zoveel beter zou hebben. Door dit tijd gebrek grijpen we in het geval van voeding steeds vaker naar de kant en klaar maaltijden of zelfs fastfood; Fastfood is slecht voor je lichaam en kant en klaar maaltijden tasten het milieu aan door het vele afval dat het met zich mee brengt.
Maar hier geven we liever geen gehoor aan.
Het is zoals het is omdat wij hier zelf voor gekozen hebben en niet anders. Dit komt voort uit een egocentrisch denkpatroon; zolang jij (lees ik) het naar je zin hebt kan het je weinig schelen wat er aan de andere kant van de wereld gebeurd . Je vind het niet goed maar ja wat doe je er aan. Vervolgens verwijt je het aan grotere instanties waarover je geen controle hebt en verplaats je je in de slachtofferrol .
Je maakt weldegelijk een verschil als je dit maar wil en stil staat bij wat je koopt.
Een wereld zonder reclames
Deze is alleen mogelijk als iedereen zijn manier van denken veranderd van egocentrisch (eigen visie en belangen centraal stellen) naar een denken uit eenheid.
Nu zal een bedrijf zijn goede naam moeten verdienen door de kwaliteit die ze leveren of door de prijs laag te houden. Als de kwaliteit ergens goed is of de prijs laag zul je hier blijven kopen. Consumenten zullen hun koopgedrag afstemmen op de behoefte die ze hebben en niet op de vele impulsen die ze normaal gesproken binnen krijgen; dit zorgt voor een eerlijkere markt en meer geestelijke vrijheid!