Voorzitter Riemer Knoop neemt het woord en geeft een overzicht van het programma van de dag. Hij legt uit waarom iedereen die als sceptische gebruiker is meegekomen een fluitje aan zijn of haar badge heeft hangen. Zodra iemand op het podium te veel "techno" praat mag er op het fluitje geblazen worden om uitleg te eisen. Want Kom je Ook? gaat niet over technologie, maar over hoe je door de inzet van sociale media bezoekers bij je organisatie kan betrekken. Dan kondigt Riemer de eerste spreker aan.
Frankie Roberto van Rattle
Frankie Roberto, experience designer bij Rattle in Londen, vindt dat culturele instellingen vooral gebruik moeten maken van online platformen die al bestaan en niet bang moeten zijn om informatie vrij te geven of te delen. Op websites als Wikipedia, Flickr en sociale netwerken als Facebook zijn vaak al grote gemeenschappen aan het discussieëren over onderwerpen waar musea en erfgoed instellingen op in kunnen haken. In plaats van nieuwe producten of platformen te maken en daar een publiek aan te verbinden zegt Frankie: 'go where cultural engagement is already taking place'. Hij laat veel voorbeelden zien van instellingen die op een slimme manier inspelen op bestaande platformen en van websites waarmee je kan samenwerken en waar je inspiratie op kan doen.
Bekijk hier de hele presentatie van Frankie Roberto, inclusief de adressen van de door hem genoemde websites .
Riemer Knoop onderbreekt Frankie af en toe als hij op de backchannel ziet dat het publiek kritiek heeft. Natuurlijk is er aan het eind van Frankie's presentatie ook tijd voor vragen. Eén mevrouw geeft aan dat ze zich zorgen maakt over het beschikbaar maken van data op commercieële websites waarvan je niet weet of ze er over 10 jaar nog zijn. Volgens Frankie is er echter een grotere kans dat de website langer zal bestaan dan het museum. Iemand anders zegt dat binnen culturele organisaties vaak te weinig tijd en geld is om te investeren in sociale media. Frankie roept iedereen op om vooral het gesprek aan te gaan en te blijven benadrukken hoe waardevol het is om je publiek op deze manier te laten participeren.
Paul Keller over Wiki Loves Art
Riemer geeft het woord aan Paul Keller van Kennisland. Paul vertelt over het project Wiki Loves Art, dat afgelopen juni plaatsvond in 45 musea in Nederland. Deze musea nodigden het publiek uit om de collectie te fotograferen en deze foto's onder een Creative Commons licentie beschikbaar te maken op Wikipedia. Wiki Loves Art is een prachtige illustratie van Frankie Roberto's opvattingen.
Willem Velthoven over het Joods Digitaal Monument
Na een korte pauze waarin iedereen even kan genieten van het zonnige weer neemt Willem Velthoven van Mediamatic het woord. Willem laat het digitale monument van de Joodse gemeenschap in Nederland zien. Op deze open community site worden de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joden uit Nederland herdacht met een eigen pagina.Willem demonstreert de iPhone applicatie die binnenkort aan de site wordt toegevoegd. Hiermee kan je, waar je ook bent, opvragen waar bij jou in de buurt joodse families hebben gewoond die zijn vervolgd en overleden. Ook kan je de informatie zelf meteen aanvullen en commentaar geven. Het is een indrukwekkende toevoeging aan een al aangrijpend monument.
Gillian Moore van het Southbank Centre
Gillian Moore is hoofd hedendaagse cultuur in het Southbank Centre in Londen. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het aanboren van nieuwe doelgroepen voor hedendaagse klassieke muziek. Gillian vertelt dat in de negentiende eeuw de beleving van muziek bij uitstek sociaal en praktisch was, omdat mensen zelf stukken speelden. Dit sociale element gebruikt ze als uitgangspunt om nieuwe luisteraars te bereiken. Ze vertelt over de samenwerkingen die ze de afgelopen jaren tot stand heeft gebracht: professionele componisten kwamen in contact met onder andere (electronische) muzikanten, kunstenaars, schoolkinderen, ouderen en gevangenen. In muziekfragmenten krijgen we te horen wat het resultaat hiervan is.
Riemer wil graag weten op welke manier je dan een nieuw publiek kan vinden voor je muziek. Gillian zegt dat je goed moet weten wie je muziek zou willen horen, waar je deze mensen kan vinden en op welk moment. Het werkt niet als je je product opdringt aan een ongeïnteresseerd publiek, als je ongeïnspireerde cross-overs maakt of je muziek versimpeld.
Yo! Opera
In de presentatie van Yo! Opera, één van de winnaars van de DOEN pitch van vorig jaar, worden de uitgangspunten van Gillian Moore in de praktijk gebracht. Suzanne Stuifbergen en Marieke Jissink vertellen kort wat er sinds afgelopen november is gebeurd en op welke manieren de Yo! Opera website nu samenwerking faciliteert tussen componisten, scholieren en operazangers voor het project Operaflat. Componist Bastiaan Woltjer maakt daarna samen met de Kom je Ook? bezoekers een 2 minuten durende opera over een vegetarische student die vlees in haar lasagna ontdekt. Op de backchannel twittert Cees ten Thije van het Geldmuseum een passende titel: 'the opera, the meatlover and the sceptical vegetarians'.
DOEN Pitch
Dan is het tijd voor de DOEN pitch van dit jaar. Eerder op de dag was er een lunch voor de pitchers om hen de kans te geven hun pitch bij te schaven. Juryleden Steve Elbers en Yu-Lan van Alphen van Stichting DOEN, Gillian Moore en Frankie Roberto en Willem Velthoven en Martine Posthuma de Boer van Mediamatic gaven de pitchers tijdens deze bijeenkomst een aantal adviezen om nog sneller tot de kern te komen en publiek en jury te overtuigen.
Nu krijgt iedere pitcher 2 minuten op het podium. Als eerste mag James Burke van NARB zijn plan voor een Card Game Platform aan de Kom je Ook? bezoekers voorleggen. Hierna volgt de pitch Cool Numismatic Objects van Cees ten Thije van het Geldmuseum, Back in a Bite van Aletta , gepitcht door Evelyn de Roos, Liesbeth Jansen van de Westergasfabriek met Westergasstreams, Nienke Rooyakkers over Vergeten Veldjes, Sander Louis en Judith Verberne met Book-a-band, Ernst Spek over Dutch Detectives, Radna Rumping van n8 over Art Sounds en tenslotte de pitch Slaapkamergeheimen, door Edith Schreurs en Jolein van Kregten van het Van Gogh Museum.
Willem Velthoven legt uit hoe iedereen op zijn favoriet kan stemmen. Met de persoonlijke ikTag mag iedere bezoeker 3 stemmen uitbrengen bij de 'mobiele stemkastjes'. Hieruit zal blijken wie de publiekswinnaar is. De jury kiest ook een winnaar. Beiden winnen een gratis DOEN clinic verzorgd door Mediamatic.
Stemmen en borrelen
De Kom je Ook? bezoekers verlaten de Hermitage en gaan op weg naar de borrel in de Bazel, die in samenwerking met de Mondriaan Stichting is georganiseerd. Onderweg wordt er bij de mobile polling station gestemd op de Magere Brug.
Ook tijdens de borrel kan er nog even gestemd worden.
In de Bazel zijn bovendien twee van Mediamatic's interactieve installaties aanwezig: de Ik-Cam, waarmee je een foto maakt die direct op je online profiel komt te staan, en de Prosecco Printer / Friend Drink Station, waarmee je een nieuwe vriendschap virtueel bevestigd en daarna samen een gratis drankje kan halen bij de bar.
Tegen 19:00 uur bedankt Gitta Luiten van de Mondriaan Stichting alle gasten en maakt Willem de winnaars van de DOEN pitch bekend. De jury kiest voor de pitch Back in a Bite van Evelyn de Roos van Aletta. Het voorstel Art Sounds van Radna Rumping van n8 heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen.
Bekijk hier de rest van de resultaten.
De borrel gaat hierna nog een tijd lang door. Deelnemers aan Kom je Ook? 2 zijn positief, maar hebben ook wat kritische opmerkingen. Die nemen we mee naar Kom je Ook? 3 op 26 november. Het is al mogelijk je op te geven voor deze derde Kom je Ook!
Klik hier voor meer foto's van de dag.
Programma ‘Kom je ook?’ 2 — Dinsdag 8 september
Internationale sprekers, nationale voorbeelden en zelf aan de slag
12.00 Inloop, persoonlijke badge ophalen. Zo kom je makkelijk bij de Hermitage
13.00 Opening
13.15 Inleiding door dagvoorzitter Riemer Knoop*
13.30 Keynote & discussie Frankie Roberto
Experience designer bij Rattle Research, lees meer over Frankie Roberto
14.15 Presentatie wiki loves art/NL door Paul Keller
Paul Keller werkt als senior projectleider bij Kennisland, initiator van wiki loves art/NL
14.30 Korte pauze
15.00 Presentatie Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland door Willem Velthoven (Mediamatic)
15.15 Keynote & discussie Gillian Moore
Hoofd Contemporary Culture Southbank Centre London, lees meer over Gillian Moore
16.00 Presentatie DOEN Pitch winnaar ’08 Yo! Opera
Yo! Opera vertelt hoe het met hun innovatieve plannen gaat na de DOEN Clinic en geeft een verrassend optreden
16.15 Nieuwe DOEN Pitch, ingeleid door Willem Velthoven (Mediamatic)
Inspirerende social media plannen van tien collega-organisaties
16.45 Afsluiting door dagvoorzitter
vanaf 17.30 Uitslag DOEN pitch en afsluitende netwerkborrel / opening culturele seizoen in De Bazel. Deze borrel is in samenwerking met de Mondriaan Stichting (tot 20.00 uur)
Met de ikPoll en andere interactieve installaties
*Dagvoorzitter Riemer Knoop (cultureel adviseur en zelf geen social media expert) bewaakt de begrijpelijkheid.
Mede mogelijk gemaakt door
De Mondriaan Stichting, Stichting DOEN, het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, Erfgoed Nederland, Deneuve Cultural Projects en Non-fiction, Office for Cultural Innovation.