Melanie Bonajo

Melanie Bonajo: Matrix Botanica

Land Art Live kunstenaarsinterventie

25 Aug 2013

Zondag 25 augustus 2013, 20.00-21.00 uur
Bij De Groene Kathedraal (1978-1996) van Marinus Boezem
Kathedralenpad (hoek Tureluurweg), Almere
Toegang gratis

Op uitnodiging van Land Art Live reageert kunstenaar Melanie Bonajo op De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, één van de zes landschapskunstwerken in Flevoland. Haar performance Matrix Botanica is een ode aan de natuur: een concert voor bomen en dieren. Een Flevolandse steelband, zanger, fluitspeler, misdienaar, paardrijder en een verteller treden samen met de band ZaZaZoZo (Melanie Bonajo & Joseph Marzolla) op in een processie. Met deze performance doet Melanie Bonajo een voorstel voor een nieuw ritueel waarin zij de verbondenheid met de natuur viert.

Melanie Bonajo reageert met haar werk op de tegenstelling die is ontstaan tussen natuur en menselijk handelen. Deze heeft een cultuur van uitsluiting veroorzaakt en biedt geen oplossing voor de huidige milieucrisis. Door bomen, planten en dieren op te vatten als wezens met een eigen wil en creativiteit, wil ze de relatie tussen mens en natuur opnieuw vormgeven. Begrippen als ecofeminisme en dierenrechten spelen in haar werk een rol. Muziek is daarbij het medium dat de grens tussen mens en zijn omgeving op kan lossen. Bonajo grijpt terug op natuurbewegingen van andere tijden, werelddelen en religies - en niet in de laatste plaats op de hippiecultuur van de jaren zestig.
In Matrix Botanica gaat Melanie Bonajo deze dialoog aan met De Groene Kathedraal (1978-1996). Marinus Boezem, de kunstenaar van dit landschapskunstwerk, is sterk verbonden met de conceptuele kunst van de jaren zestig. In De Groene Kathedraal heeft een grid van bomen en plattegrondlijnen, afgeleid van de gotische kathedraal van Rheims, in het functionele landschap van de polder een culturele plek voor bezinning gemaakt. Inmiddels is De Groene Kathedraal een plaats waar mensen dagelijks hun eigen rituelen beleven: er wordt gewandeld, er worden honden getraind, spontane optredens gehouden en er wordt zelfs getrouwd.

Meer over Melanie Bonajo: www.melaniebonajo.com en www.zazazozo.com. Aan Matrix Botanica werken mee: Melanie Bonajo & Joseph Marzolla (ZaZaZoZo), Karolina Daria Pawlik (kostuums), Janneke Raaphorst (verteller), Jasper Griepink (misdienaar), Roberto Perez (fluit), Marcus Bruystens (contrabas), Aida van de Brake (zang),
Steelband Imro Aalse, Princess (paard), Boele Zwanenburg (techniek), Nathan Azhderian (geluid), Elke Baggen (assistentie prop design), Lot Meijers (fotografie), Willem Aerts (video).

Met dank aan: Marinus en Maria Rosa Boezem, Beam Systems (Amsterdam), Marie Louise Perier en Zonnehoeve (Zeewolde), Hans C. Janssen en Stichting Col Canto (Almere), Staatsbosbeheer Almere, Jachthondenschool Almere, Nieuw Land Reizen (Almere),

Met dank aan: Provincie Flevoland, gemeente Almere

Aanmelden en reserveren voor de bus om 19.30 vanaf station Almere Centrum via mvk@depaviljoens.nl of 036 545 0400.

Routebeschrijving:

De Groene Kathedraal is het beste te bereiken per auto, of met de speciale bus die om 19.30 vertrekt vanaf NS station Almere Centrum.

Per fiets: 45 minuten vanaf Station Almere Centrum. Volg de fietsrouteborden richting Almere Hout. U rijdt eerst over het Spoorbaanpad, na het water slaat u rechtsaf het Stadsweteringpad op. Bij het Fongerspad gaat u linksaf, dit pad volgt u door het Lumièrepark en langs het Weerwater, vervolgens onder de A6 door. Even daarna slaat u over het water linksaf het Starleypad op, vervolgens slaat u het over het water rechtsaf het Watersnippad op. Na een flauwe bocht slaat u rechtsaf het Leeuwerikpad op, dit volgt u tot u bij De Groene Kathedraal bent. Linksaf ziet u dan de parkeerplaats.

Vanaf de A1 (vanuit richting Amsterdam): neem bij knooppunt Muiderberg de afslag naar de A6 richting Almere/Lelystad. Neem vanaf de A6 afslag 5 richting Almere-Stad, en sla op de N305 rechtsaf richting Zeewolde. U volgt de Waterlandseweg tot aan de Vogelweg, daar gaat u linksaf. Bij de Tureluurweg gaat u rechtsaf, vervolgens nog eenmaal rechts het Kathedralenpad op. Aan het einde ziet u de parkeerplaats.

Vanaf de A6 (vanuit richting Lelystad): neem bij knooppunt Almere de A27 richting Hilversum/Utrecht. Neem vanaf de A27 afslag 37-Almere Hout. Op de Vogelweg (N706) slaat u rechtsaf. Bij de Tureluurweg slaat u linksaf, vervolgens nog eenmaal rechts het Kathedralenpad op. Aan het einde ziet u de parkeerplaats.

Vanaf de A27 (vanuit richting Utrecht/Hilversum/Amersfoort): neem afslag 36-Almere Haven en draai bij het stoplicht de N305 op richting Almere Stad/Almere haven/Zeewolde. Sla vervolgens rechtsaf de Vogelweg op. Bij de Tureluurweg gaat u rechtsaf, vervolgens nog eenmaal rechts het Kathedralenpad op. Aan het einde ziet u de parkeerplaats.