De Heilige Nikolaas: Ikoon van Goedheid

Hebben de roe, de zak en de pieten altijd al bij Sinterklaas gehoord?

17 Nov 2012
7 Jan 2013

De roe, de zak, de pieten, het paard, pepernoten en marsepein, het grote boek, de staf, het hoort allemaal bij het beeld van de Sinterklaas naar wiens komst we in onze kinderjaren met kloppend hart en vol verwachting uitzien. Maar hebben deze zaken altijd bij Sinterklaas gehoord?

Enlarge

Detail VSB Sint Nikolaas mantel collectie Ons' Lieve Heer op Solder - Detail VSB Sint Nikolaas mantel collectie Ons' Lieve Heer op Solder, gevonden op http://www.opsolder.nl/nl/museum.php

De Heilige Nikolaas: Ikoon van Goedheid
17 november t/m 7 januari 2013 in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

AMSTERDAM - De roe, de zak, de pieten, het paard, pepernoten en marsepein, het grote boek, de staf, het hoort allemaal bij het beeld van de Sinterklaas naar wiens komst we in onze kinderjaren met kloppend hart en vol verwachting uitzien. Maar hebben deze zaken altijd bij Sinterklaas gehoord? Als patroonheilige van de katholieke huiskerk in de 17e, 18e en 19e eeuw heeft Museum Ons’ Lieve Heer op Solder een bijzondere band met Sint Nicolaas en schenkt dan ook dit jaar weer aandacht aan deze heilige. Van 17 november 2012 t/m 7 januari 2013 is in het museum de tentoonstelling De Heilige Nikolaas: Ikoon van Goedheid te zien. Deze presentatie toont aan de hand van de bijzondere Russische Nikolaas Ikonen uit de collectie Zoetmulder, hoe de Heilige Nikolaas in de Russchisch Ortodoxe Kerk wordt verbeeld en vereerd. Daarnaast is er aandacht voor de Heilige Nicolaas volgens de rooms-katholieke traditie en voor de in Nederland populaire Sinterklaas.

De Bisschop van Myra
De verschillende tradities rondom Sint Nicolaas gaan terug naar eind derde eeuw. In het stadje Patara, in het toenmalige Oost Romeinse Rijk werd een jongen geboren. Zijn welvarende ouders, die hem opgevoed hadden tot gelovig christen, stierven toen hij nog zeer jong was. De jongen besloot de levenshouding “deel je rijkdom met de armen” op te volgen en gebruikte zijn erfenis om mensen te helpen. De naam van die jongen was Nikolaas.

Nikolaas werd bisschop van Myra bleef zich zijn hele leven inzetten voor anderen. Hij werd bekend om zijn speciale zorg voor kinderen, mensen in nood en zijn steun aan zeelieden. Nikolaas’ sterfdag op 6 december werd al snel een kerkelijke feestdag, de dag om hem te eren.

Nikolaas & Sinterklaas
Anno 2012 is de gedachte aan de heilige Nikolaas in veel landen, waaronder ons eigen land, nog springlevend. Nederlandse kinderen kijken het hele jaar uit naar het sinterklaasfeest. In Rusland kent men een sterke verering van Nikolaas de Wonderdoener. Vladimir de Grote, grootvorst van Kiev, liet zich in 988 dopen en bracht met het Christendom de heilige Nikolaas naar Rusland. Nikolaas is zonder twijfel Ruslands meest vereerde heilige. Na Christus en de Moeder Gods is zijn beeltenis veelvuldig te zien op Russische ikonen. Ook vandaag de dag hebben veel moderne Russen de patroonheilige in huis.

Activiteiten Agenda
25 november 14.00 Creatieve workshop voor kinderen
2 december 15.30 uur – 16.15 uur optreden “Kamerkoor Oktoich”
9 december 11.00 uur – 12.00 uur vriendenochtend met een lezing door Desiree Kirkhaar,
“Ikonen uit de collectie Zoetmulder”. Reserveren via info@opsolder.nl
25/26 december 15.00 uur kerstconcert

Stadswandeling: Amsterdam, stad van Sint Nikolaas, gratis te downloaden op www.opsolder.nl

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE Amsterdam
www.opsolder.nl