Maartje Terpstra

Ecologie is ingewikkeld en daarmee uit? Blogserie Educatie

Thuisopdracht #4.2 Maak een deep map van je omgeving

Mediamatic mist alle enthousiaste, nieuwsgierige en leergierige bezoekers ontzettend! Ook kunnen we ons goed voorstellen dat het thuis doorleren en samenwerken best uitdagend kan zijn... De educatieafdeling wil jullie graag een concreet en creatief hart onder de riem steken. Bij de eerder verschenen blogposts ‘Ecologie is ingewikkeld en daarmee uit?’ uploaden we thuisopdrachten. De oefeningen zijn kunstzinnig georiënteerd en brengen je in contact met de wereld om je heen. Je hoeft de artikelen niet te lezen, maar ze bieden achtergrond om te begrijpen van waaruit de opdrachten zijn ontsproten. 

Enlarge

Ernst Haeckel in his study - A 19th century scientist and artist with his Kunstformen der Natur

 

#4.2 Maak een deep map, een collage van je omgeving

Bij het artikel: Denken, voelen en doen in de Garden-Based Approach

Het is snel en overzichtelijk, zo’n plattegrond. Maar in een tweedimensionale kaart gaat veel verloren. Begin deze opdracht met het zoeken naar een willekeurige plattegrond (zoek naar een atlas, in de auto, in de rommellade naar een folder…). 

Neem de tijd om deze eens goed te bekijken. Wat kun je zien maar wat ontbreekt er eigenlijk? 

  • Hoe ruikt het er om kwart voor drie?
  • Wat zie je onder je, en rechts achter je?
  • Wat hoor is als je in het midden staat?
  • Welke dieren scharrelen er rond?
  • Zag het er vroeger heel anders uit?
  • Welke kleur heeft de lucht?

Bedenk zelf ook nog vragen die onbeantwoord blijven in een tweedimensionale plattegrond. Vragen die je zelf wel graag beantwoord zou willen hebben.

 

De opdracht kost tijd, en is leuk om met z’n tweeën (of meer) te doen

In deze opdracht experimenteer je met hoe je een klein oppervlak heel precies in kaart kan brengen. Je gaat informatie verzamelen en samenvoegen in een zogenaamde ‘deep map’. Je kunt het vergelijken met een collage maar gebruik verschillende technieken. De deep map is namelijk niet zomaar een tweedimensionale plattegrond. Je gaat veel meer kennis verzamelen. Je kan met z’n tweeën aan één kaart werken maar je kunt ook allebei een kaart maken van dezelfde plek. Vergelijk deze dan achteraf, tijdens de tentoonstelling.

Stapsgewijs:

  1. Kies een plek. Je maakt de deep map van een plek buiten je huis - op je balkon, in je tuin, op de stoep of in het park of de plaatselijk speeltuin. Doe maximaal 1 vierkante meter. Je zult zien dat het soms moeilijk is de grenzen hiervan te bewaren want er zijn vast planten of dieren die over deze grens groeien en wandelen. Ga je die “vastleggen”?
  2. Bepaal je perspectief. Het is de bedoeling dat je let op alles! Dit kan natuurlijk helemaal niet maar je probeert een zo levendig mogelijke representatie te maken van jouw vierkante meter. Je kunt voor jezelf een focus verzinnen: insecten, planten, water, hoogteverschil, geluiden, etc. Je kan terugkomen en een nieuw perspectief innemen.
  3. Informatie documenteren. Bedenk hoe je gaat onthouden wat je allemaal ziet. Je kan niet zomaar van alles een stukje mee naar haar huis nemen. Maak foto’s, schetsen en aantekeningen en denk dan na over een creatieve manier om deze te verwerken in je deep map.
  4. Informatie verwerken. Pak alle knutselspullen en spullen om te knutselen. Bepaal op welke manier je je informatie het mooist en duidelijkst kan overbrengen. Werk groots, met kleur, verschillende materialen en texturen… Organiseer een tentoonstelling en deel foto’s op de social media van Mediamatic!